Metallica - Hardwired... To Self-Destruct

Wszystko o płytach 2016 roku

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
progmetall

Post autor: progmetall »

pan_Heathen pisze:no wlasnie nijak. jest przepasc. Podobnie jak miedzy "Dystopia" a "Rust In Peace". (nie chodzi o roznice stylistyczne, tylko o jakosc). Mimo to jednego i drugiego słucha się przyjemnie.
Co ty bredzisz? Jeśli Dystopia i RIP to przepaść,to tu jest rów mariański.
buhaj

Post autor: buhaj »

Zgadzam się z Progiem. Hiciu jakies z dupy porównania wyciąga

Post autor: Last Axeman »

progmetal pisze:piciu6 napisał:progmetal napisał:pan_Heathen napisał:nie ma się to gorzej do "And Justice For All" niż "Dystopia" do "Rust In Peace". Czyli nie ma startu, ale słucha się miło. Tak, też ze względu na to, "że to Metallica/Megadeth".Chyba oszalałeś...nieee, to norma, Hiten już dawno buszuje tylko w przeszłości, to stwierdzenie, nie zarzutnie o to chodzie,jak można porównywać takie "coś" do "And Justice For All".
piciu6 pisze:progmetal napisał:pan_Heathen napisał:nie ma się to gorzej do "And Justice For All" niż "Dystopia" do "Rust In Peace". Czyli nie ma startu, ale słucha się miło. Tak, też ze względu na to, "że to Metallica/Megadeth".Chyba oszalałeś...nieee, to norma, Hiten już dawno buszuje tylko w przeszłości, to stwierdzenie, nie zarzut
progmetal pisze:pan_Heathen napisał:nie ma się to gorzej do "And Justice For All" niż "Dystopia" do "Rust In Peace". Czyli nie ma startu, ale słucha się miło. Tak, też ze względu na to, "że to Metallica/Megadeth".Chyba oszalałeś...
pan_Heathen pisze:nie ma się to gorzej do "And Justice For All" niż "Dystopia" do "Rust In Peace". Czyli nie ma startu, ale słucha się miło. Tak, też ze względu na to, "że to Metallica/Megadeth".
Mogę się mylić, ale wydaje mi się/mam wrażenie/według mnie takie porównanie wynika z tego, że to nagrania tego samego zespołu
Awatar użytkownika
Last Axeman

piciu6 pisze:Last Axeman napisał:Tzn. za mało ciężka produkcja czy po prostu zbyt lekkie riffy?Tak, pewnie w wykonaniu innego, najlepiej nieznanego zespołu, nie byłoby to nic ciekawego, ale przypominam, że uwielbienie dla muzyki danej grupy z czegoś się bierze. Czyli w innym zespole nie byłoby pewnie tego wokalu Hetfielda, tych charakterystycznie brzmiących riffów i tych hammetowych solówek (chyba że byłaby to wyjątkowo udana kalka). Nawet jeśli "obiektywnie" od strony kompozycyjnej nie jest to nic ciekawego, to w ostatecznym rozrachunku ocena wzrasta, bo wpływ na to ma wykonanie tych, a nie innych ludzi (pewnie w jakiejś części też i stąd te rzekome spusty dzieciarni). To trochę co innego niż tzw. magia nazwy, jeśli wiecie co mam na myśli. Oczywiście nie zmienia to faktu, że magia nazwy też może i ma w wielu przypadkach zastosowanie.Oj Axu, kocham ich, ale Ppo całym wieku oczekiwałem wstrząsu, a nie pierda, i to jeszcze w stylu nwobhm.kurwa:D
Last Axeman pisze:Tzn. za mało ciężka produkcja czy po prostu zbyt lekkie riffy?Tak, pewnie w wykonaniu innego, najlepiej nieznanego zespołu, nie byłoby to nic ciekawego, ale przypominam, że uwielbienie dla muzyki danej grupy z czegoś się bierze. Czyli w innym zespole nie byłoby pewnie tego wokalu Hetfielda, tych charakterystycznie brzmiących riffów i tych hammetowych solówek (chyba że byłaby to wyjątkowo udana kalka). Nawet jeśli "obiektywnie" od strony kompozycyjnej nie jest to nic ciekawego, to w ostatecznym rozrachunku ocena wzrasta, bo wpływ na to ma wykonanie tych, a nie innych ludzi (pewnie w jakiejś części też i stąd te rzekome spusty dzieciarni). To trochę co innego niż tzw. magia nazwy, jeśli wiecie co mam na myśli. Oczywiście nie zmienia to faktu, że magia nazwy też może i ma w wielu przypadkach zastosowanie.
Z tą nową falą to chyba przesada
Ja też nie odczułem wstrząsu, ale kilka razy puściłem ten kawałek i uważam, że jest ok i jako otwieracz pewnie będzie się sprawdzał. Nieśmiało liczę, że całość będzie bardzo dobra i "Hardwired" słuchany łącznie z pozostałymi będzie robił lepsze wrażenie niż słuchany osobno (tak się czasem zdarza).
Awatar użytkownika
progmetall

Post autor: progmetall »

Nie wiem skąd ten optymizm...oni już od lat odstają od Megadeth,Death Angel,Exodus i wielu innych.Magia nazwy jednak działa...
Awatar użytkownika
Last Axeman

Stąd że bardzo lubię "Death Magnetic" i słucham chętniej oraz częściej niż ostatnich Megadethów i Exodusów. Zresztą nie nazwałbym tego optymizmem. Po prostu mam nadzieję, ale się nie spinam.
PrzystojnyBartłomiej

Post autor: PrzystojnyBartłomiej »

Nawet dobry kawałek, ale albumu jakoś specjalnie oczekawić nie będę.
Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

nie no ja oczekuję i to bardzo, to jednak wydarzenie jest przecież a Metka to nie Ceti
Meltorm

Post autor: Meltorm »

Właśnie o to chodzi. Niech tam sobie inni nagrywają lepsze albumy to i tak będą przekąską przed głównym daniem. Rok temu jarałem się, że wychodzi wreszcie nowe Iron Maiden. Teraz znowu to uczucie, a to co nagrają to szczerze mówiąc ma trochę mniejsze znaczenie, bo przecież nie spodziewam się jakiejś rewolucji, tylko metalu na jakimś tam poziomie, wykonywanego właśnie przez tych kolesi, przez tą markę. Dlatego pewnie będzie mi się to bardziej podobało niż obiektywnie lepsza płyta jakiejś "mniejszej" formacji. Axe widzę wie o co chodzi. Kawałek zły nie jest, ale też nie ma się czym podniecać. Jako otwieracz to chyba nawet ich najgorszy. Kiedyś w takiej trzyminutówce potrafili upchać z 10 riffów i 3 solówki, tutaj mamy 3 riffy
No ale cóż. Trochę mnie niepokoi długość płyty. Oby nie było powtórki St. Anger, której największą bolączką było bezsensowne rozwleczenie. St. Anger powinien być szybkim strzałem i byłby świetny bo riffy zawsze chłopaki mieli najlepsze. Okładka mi się nie podoba. Najgorsza zdecydowanie.
Awatar użytkownika
Kamilbolt

Post autor: Kamilbolt »

Meltorm pisze:Właśnie o to chodzi. Niech tam sobie inni nagrywają lepsze albumy to i tak będą przekąską przed głównym daniem. Rok temu jarałem się, że wychodzi wreszcie nowe Iron Maiden. Teraz znowu to uczucie, a to co nagrają to szczerze mówiąc ma trochę mniejsze znaczenie, bo przecież nie spodziewam się jakiejś rewolucji, tylko metalu na jakimś tam poziomie, wykonywanego właśnie przez tych kolesi, przez tą markę. Dlatego pewnie będzie mi się to bardziej podobało niż obiektywnie lepsza płyta jakiejś "mniejszej" formacji.
No nie wiem, mnie się taka postawa niedzielnego słuchacza średnio podoba
No i proszę potem nie narzekać, że oryginalnej muzyki brak

Wróć do „Płyty 2016”