Czarna Meta i pochodne

Krążki killerskie i kompromitujące. Oryginalne i wtórne. Przełomowe i te, które duch czasów przegapił. Dyskutujcie bez wytchnienia.

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
progmetall

Post autor: progmetall »

sebastian pisze:Last Axeman napisał:Słabo znam ten kierunek. Wobec mieszanek metalowo - funkowych jestem mocno nieufny- infectious znam słabo (chociaż ostatnio się trochę bardziej zainteresowałem), ale przecież ci sami kolesie już w suicidal tendencies kombinowali z funkiem.i też nie przesadzałbym z tą funkowością w wyżej wymienionych. jednak daleko metaluchom do rozbudowanych kompozycji ekip georga clintona itd.w temacie trzeba by było wspomnieć o:the organization - the organizationthe organization - savor the flavori death angel - act iii.przy czym ja jednak wątpię, żeby bodźcem do powstania wielu płyt w tym temacie był akurat "black album".
Last Axeman pisze:Słabo znam ten kierunek. Wobec mieszanek metalowo - funkowych jestem mocno nieufny
Nie wiem czy nie czytasz postów czy jak, pisałem o Death Angel I The Organization w kontekście odejścia DA od thrashu (bo tego dotyczy temat)
O funky napatoczyło się przypadkiem, ale to dobrze, bo dawno nie słuchałem dwójki Mordred to sobie przypomnę zaraz.
Czy Metallica i czarny album był przyczyną zmiany muzyki zespołów thrashowych,chyba jednak nie, po prostu czasy takie były, thrash tracił popularność,duże wytwórnie już nie chciały wydawać płyt, to się pozmieniało.
Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

sebastian pisze:i też nie przesadzałbym z tą funkowością w wyżej wymienionych. jednak daleko metaluchom do rozbudowanych kompozycji ekip georga clintona itd..
hey, w którym miejscu i kto przesadził z funkowością wyżej wymienionych kapel ? Naprawdę ? zestawiasz Clintona z tymi próbami szukania własnego pomysłu muzycznego ?
sebastian

Post autor: sebastian »

prog: przeleciałem pobieżnie, mogłem przeoczyć twojego posta.
piciu: chodzi mi tylko o to, co napisał axe, że nieufnie podchodzi do każdej mieszanki funku z metalem. to ja bym po prostu nie przesadzał z tą funkowością, bo pulsujący bas, clang i tym podobne elementy, które kojarzą się z funkiem to ledwie jeden krok ku funkowi. nie chciałem, aby ktoś to odczytał tak, jakbym porównywał poziomy tak różnych światów, jak funkadelic i infectious grooves
Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

sebastian pisze:prog: przeleciałem pobieżnie, mogłem przeoczyć twojego posta.piciu: chodzi mi tylko o to, co napisał axe, że nieufnie podchodzi do każdej mieszanki funku z metalem. to ja bym po prostu nie przesadzał z tą funkowością, bo pulsujący bas, clang i tym podobne elementy, które kojarzą się z funkiem to ledwie jeden krok ku funkowi. nie chciałem, aby ktoś to odczytał tak, jakbym porównywał poziomy tak różnych światów, jak funkadelic i infectious grooves
aaaa, jak tak to tak
Last Axeman

Post autor: Last Axeman »

Wczoraj po wielu latach zapodałem "Renewal", który obrazuje nie tylko tematowe złagodnienie (choć w przypadku Kreatora tylko częściowe), ale też skręt w eksperymentalnym, niekomercyjnym kierunku. Niestety nadal niespecjalnie wchodzi mi ten materiał, zarówno od strony kompozycyjnej, jak i produkcyjnej :/
Awatar użytkownika
progmetall

Techniczny thrash nie każdemu wychodzi, Kreator sprawdza się bardziej w swoim graniu czyli prostym naparzaniu co już dawno zatracili.
Awatar użytkownika
Last Axeman

Ja wiem czy ten "Renewal" taki techniczny...
Awatar użytkownika
Last Axeman

Bardziej techniczny od "Renewal" jest "Coma of Souls", który wyszedł przecież kapitalnie.
O temacie przypomniało mi się w kontekście "Act III" i okazuje się, że wyżej został już wspomniany. Z tym, że trudno tu mówić o złagodzeniu pod wpływem czarnej Mety, skoro Death Angel wydał trójkę już w 1990 roku
Awatar użytkownika
zbigniew_ramirez

Post autor: zbigniew_ramirez »

Tak sobie teraz pomyślałem, że w nurt, o którym mowa w temacie, możnaby też wpisać ten album:

O Kin nikt nie wspomniał