Playlista

Ten dział jest poświęcony wszystkiemu, co wiąże się z naszą ulubioną muzyką. Newsy, ciekawostki, plotki, wydarzenia. Ile tylko dusza zapragnie!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
KingOdin

Re: Playlista

Post autor: KingOdin »

U mnie leci Silicon Messiah, wieki nie słuchałem, a pora sobie przypomnieć przed piątkiem. Dobre nutki.
Awatar użytkownika
robpal

Post autor: robpal »

Sworn - Null Crowned The Infinite

Zdecydowanie nie jestem koneserem BM a poprzedniczka totalnie mnie pozamiatała, więc oczekiwania wysokie.
Awatar użytkownika
Adrian1234

Post autor: Adrian1234 »

The Elysian Void - A Fatal Conceit
Wykonują progressive technical death metal przy czym partie progresywnego metalu i technicznego death metalu są na równi rozbudowane, a w tych pierwszych często stosują czyste wokale więc do fanów czystego death metalu pewnie nie trafią. Zespół powstał pod nazwą Minarchist, w 2016 roku wydał debiutancki album In Absence po czym słuch po nich zaginął, natomiast w zeszłym roku nagle pojawił się nowy zespół o nazwie Subterranean Lava Dragon (pisałem o nim), którego skład był praktycznie ten sam, nie było tam tylko odpowiadającego za growle i screamy Jerry’ego Martina więc za wokale odpowiadali Connor McNamee (w Minarchist odpowiadał za gitary i czyste wokale a tu tylko za wokale) oraz nowo przyjęty gitarzysta Ethan McKenna, natomiast ich album "The Great Architect", oprócz tego, że był genialny i zajmował bardzo wysokie, czwarte miejsce w moim zeszłorocznym rankingu to brzmiał też praktycznie jak Minarchist. W tym roku za to samo Minarchist wróciło do aktywnego działania jednak zmienili nazwę na The Elysian Void gdzie skład stanowią połączone składy Minarchist i Subterranean Lava Dragon a styl pozostaje bez większych zmian pomimo różnych nazw pod jakimi wydają albumy. Swoją drogą to połowa składu jest również członkami Black Crown Initiate, które wykonuje podobną muzykę i prezentuje równie wysoki poziom.
Awatar użytkownika
KingOdin

Post autor: KingOdin »

Pierwsze 4 Necrophobic - jakoś lubię sobie odpalić tę muzykę jak idzie jesień :-D
Awatar użytkownika
robpal

robpal pisze: pn wrz 07, 2026 7:20 am Zdecydowanie nie jestem koneserem BM a poprzedniczka totalnie mnie pozamiatała, więc oczekiwania wysokie.
Solidna płyta, ale poziom niżej od "A Journey..."

Katuję na zmianę Unleash The Archers - Abyss i nowe Triosphere.
Awatar użytkownika
Est

Post autor: Est »

Triosphere - Oceans Above, Stars Below

Ależ to jest dobry album, topka roku murowana. Sprawdzam też od razu poprzednie, bo kompletnie nie trafiłem wcześniej na tę kapelę.
Awatar użytkownika
robpal

Est pisze: pn wrz 14, 2026 7:54 am Triosphere - Oceans Above, Stars Below

Ależ to jest dobry album, topka roku murowana. Sprawdzam też od razu poprzednie, bo kompletnie nie trafiłem wcześniej na tę kapelę.
Rewelacyjnie to jest zagrane i zaśpiewane. Poprzednie dwie też kozak.
Awatar użytkownika
sonen

Post autor: sonen »

North Sea Echoes - How To Cast A Shadow
Katuję tą płytę od kilku dni. Przepiękna i cudowna!
Awatar użytkownika
savafat

Post autor: savafat »

sonen pisze: czw wrz 17, 2026 12:42 pm North Sea Echoes - How To Cast A Shadow
Katuję tą płytę od kilku dni. Przepiękna i cudowna!
Bo to dwaj panowie giganci, lekko i z pomysłem.
Awatar użytkownika
savafat

Post autor: savafat »

robpal pisze: wt wrz 15, 2026 7:17 am
Est pisze: pn wrz 14, 2026 7:54 am Triosphere - Oceans Above, Stars Below

Rewelacyjnie to jest zagrane i zaśpiewane. Poprzednie dwie też kozak.
Dla mnie mocna czwórka w piątkę. Melodyjnie, klimat skandynawski.