Wasz top i antytop 2018

Wszystko o płytach 2018 roku

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
berba

Post autor: berba »

pan_Heathen pisze:ten prog sie na forum robi jak mielonka w skeczu monty pythona
Nie neguję wpisów innych, dobrze że tematy jakiekolwiek powstają. Ale co prawda to prawda, recydywiczny wysyp progopodobnych albumów ma miejsce.
Awatar użytkownika
pan_Heathen

Post autor: pan_Heathen »

progmetall pisze:Odinowa prpopzycja też ci nie pasuje i chyba zapomniałeś,że nie mamy już lat 80-tych
akurat to co mi w niej nie pasuje to fakt ze brzmi jak Entombed z 1990
A tak to bardzo fajne.
Nie słucham wiele death metalu wspolczesnego ale w tym roku spodobało mi sie Monstosity, Pestilence i Rotheads, Bardzo spodobał Necrophobic
Nowa Manticora przeszła kompletnie niezauwazona, choć i ja mam mieszane uczucia.
Awatar użytkownika
Last Axeman

Post autor: Last Axeman »

pan_Heathen pisze:progmetall napisał:Odinowa prpopzycja też ci nie pasuje i chyba zapomniałeś,że nie mamy już lat 80-tychakurat to co mi w niej nie pasuje to fakt ze brzmi jak Entombed z 1990A tak to bardzo fajne.Nie słucham wiele death metalu wspolczesnego ale w tym roku spodobało mi sie Monstosity, Pestilence i Rotheads, Bardzo spodobałNecrophobicNowa Manticora przeszła kompletnie niezauwazona, choć i ja mam mieszane uczucia.
progmetall pisze:Odinowa prpopzycja też ci nie pasuje i chyba zapomniałeś,że nie mamy już lat 80-tych
Słuchałem trochę i podoba mi się, chociaż jak dla mnie to więcej tam black metalu ze sporym dodatkiem całkiem udanych melodii.
Awatar użytkownika
Sanctified

Post autor: Sanctified »

pan_Heathen pisze:Nowa Manticora przeszła kompletnie niezauwazona, choć i ja mam mieszane uczucia.
Manticora strasznie chaotyczna jest. W wielu momentach kompozycje zupełnie się nie kleją.
pan_Heathen

Post autor: pan_Heathen »

tu sie zgodze, przekombinowali.
Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

1.OSTURA - The Room – tak fantastycznego progowego konceptu nie słyszałem od czasu Metropolis Pt. 2, odniesienie nieprzypadkowe.
2.SKELETONWITCH - Devouring Radiant Ligh – piekielna, klimatyczna rozwałka na bazie mocarnych klasycznych riffów.
3.Witherfall -A Prelude To Sorrow – przepiękny gęsty i posępny zgiełk
4.JUDAS PRIEST - Firepower - Judas is back !!
5.DECEASED - Ghostly White – krusząco-burzące riffy we wściekłej kombinacji death/thrash/metalu
6.DE PROFUNDIS - The Blinding Light Of Faith – doskonała kombinacja technicznych łamańców i cięzkich, zapamiętywalnych riffów, wszystko pięknie wybrzmiewa i jest czytelne, o co nie łatwo w śmiertelniej odmianie metalu
7.FIFTH ANGEL- The Third Secret – to jest heavy metalowy powrót na miarę legendy.
8.ORPHANED LAND - Unsung Prophets &Dead Messiahs – mistrzostwo świata w orientalnym metalu.
9.THE SKULL- The Endless Road Turns Dark - bardzo tęskniłem za Trouble i Eric idealnie spełnił moje oczekiwania, bez zaskoczeń, co paradoksalnie jest siłą tego abumu jak i słaboscią
10.KiINGCROW- The Presistence – miekki, stylowy prog z dużą dawką
melancholii
11.RIVERSIDE - bardzo bolesny powrót i bardzo udany mimo, iż tak inny.
12.TRIBULATION - Down Below – powrót do przeszłości, tym razem gotyckiej, jest klimatycznie i przestrzennie a trupią atmosferę podbija uroczy growling. Intrygująca mieszanka.
13.VERMITHRAX - Imperium Draconus – potężny power metal w posępnym klimacie.
14.AMORPHIS - Queen Of Time - po prostu Amorphis, są niepodrabialni.
15.ARCHITECTS - Holy Hell – kolejny traumatyczny album na liście ze śmiercią muzyka w tle. Do metalcorowego kotła dorzucili cała masę pozametalowych dżwięków tworząc niesamowicie klimatyczną muzykę.
16.DARON MALAKIAN AND SCARS ON BRODWAY – Dictator – gdyby na wokalu był Tankjan, mielibyśmy nowy, bardzo dobry SOAD.
17.HAUNT– Burst Into Flame – debiutancko przybrudzony klasyczny heavy spod znaku Thin Lizzy, Iron Maiden i generalnie Anglii roku pańskiego 1980 , chociaż to amerykanie.Wyjątkowo mam wrażenie, szczery album.
18.STRIKER- Play to Win – kolejni piewcy klasycznego metalu, otwarcie płyty mają zdecydowanie zabójcze, potem coraz mocniej dryfują w stronę wesołego metalu koncówki lat 80-tych .
19.ALICE IN CHAINS - Rainier Fog - jak to u nich cholernie smutna płyta z całą masą świetnych riffów i harmonii wokalnych.
20.REDEMPTION - Long Night's Journey Into Day – archetypiczny prog z dużą dawką rzewności.
21.ZEAL & ARDOR – “Stranger Fruit” - wstrząsająca, wręcz awangardowa hybryda black metalu, bluesa delty i gospel .
22.RIVERS OF NIHIL- Where Owls Know My Name - kolejny arcyciekawy mariaż, tym razem totalny mroczny nakurw przelatany jazzowymi wtrętami saksofonu i mocno wyciszającymi partiami instrumentalnymi.
FrutkQ

Post autor: FrutkQ »

pan_Heathen pisze:prog z thrash z prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog
Ale jeszcze ktoś coś skrobnie o thrashu i death, a o heavy i power pogadać to ze świecą trzeba szukać.
TOP 30 2025
https://www.youtube.com/watch?v=o4p6QUJ5t-0
Awatar użytkownika
berba

FrutkQ pisze:pan_Heathen napisał:prog z thrash z prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, progAle jeszcze ktoś coś skrobnie o thrashu i death, a o heavy i power pogadać to ze świecą trzeba szukać.
pan_Heathen pisze:prog z thrash z prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog, prog
Zważywszy na to że masz "świecę" w awatarze powiało grozą...
Awatar użytkownika
FrutkQ

Post autor: FrutkQ »

Biednemu chleb na myśli...myślę berba, że powinieneś na poważnie rozmówić się z żoną, nie odkłądaj tego, a w tle puść "Pleasure Slave" Manowar
TOP 30 2025
https://www.youtube.com/watch?v=o4p6QUJ5t-0
Awatar użytkownika
berba

FrutkQ pisze:Biednemu chleb na myśli...myślę berba, że powinieneś na poważnie rozmówić się z żoną, nie odkłądaj tego, a w tle puść "Pleasure Slave" Manowar
Sam jesteś biedny
Nie tak to powiedzenie brzmiało