Jak rozpoznać czy płyta jest oryginalna?

Ten dział jest poświęcony wszystkiemu, co wiąże się z naszą ulubioną muzyką. Newsy, ciekawostki, plotki, wydarzenia. Ile tylko dusza zapragnie!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Gość

Post autor: Gość »

Skoro tak mówisz ,to fajnie.
Tak przy okazji kiedyś mi mówili jak nie miałem komputera i internetu parę lat temu ,że w internecie są różne tematyczne fora w zależności od zainteresowania i ,że można dowiedzić się różnych dziwnych szczegółów na poszczególne tematy i właśnie przynajmniej ja chcę z tego skorzystać z wiedzy ludzi którzy lepiej się odemnie orjentują i dlatego pytam o matrix kody i pewnie będę pytał o różne i inne dziwne rzeczy ,dla co poniektórych chyba nienormalne.
Awatar użytkownika
pan_Heathen

Post autor: pan_Heathen »

Ja też się pytam o takie rzeczy na forach, bo skąd mam to wiedzieć. 20 lat temu co najwyżej pirackie kasety kupowałem, a nie płyty. O tym Nocturnusie to akurat wiem, bo też mam tę płytę i to wydanie.
Doominik

Post autor: Doominik »

Flames Of Hell mam na kompakcie ,pierwsze wydanie.Facet od którego kupiłem mówił,że jest absolutnie oryginalne,a na stronie Encyklopedii Metalistycznej zobaczyłem opis ,że to nigdy nie wyszło na kompakcie.Czy jest to tak zwane pierwsze wydanie bootlegowe?Wie ktoś?

Post autor: DaNail »

Wydaje mi się że niedługo KAŻDY album będzie oryginalny bo te pirackie będą w formacie mp3

Post autor: firesoul »

Czy ktoś kto ma jedynkę Pyracandy na oryginale może rzucić okiem czy to nie pirat?
http://allegro.pl/pyracanda-two-sides-o ... 98727.html
Awatar użytkownika
pan_Heathen

To jest pirat bez rzucania okiem na oryginał
ten gość "jchwm" wystawia masę tych nowych ruskich bootlegów.
Oryginały z CDT-BERLIN mają zupełnie inną czcionkę na matrixie.
A nawiasem mówiąc oryginał ma matrix SONOPRESS.
Awatar użytkownika
pan_Heathen

tu kolejny z tego samego ruskiego rzutu:
http://allegro.pl/protector-golem-cd-at ... 02910.html
matrix zrobiony identycznie, widać, ze z tej samej "fabryki".
Awatar użytkownika
firesoul

Post autor: firesoul »

Znalazłem kilka fotek oryginalnego wydania tej Pyracandy- faktycznie sporo różnic, również w grafice, począwszy od tego dużego czerwonego tytułu płyty na górze dysku. Dawno się nie bawiłem w wytęż wzrok i znajdź 25 szczegółów, przy okazji popracuję nad spostrzegawczością i równocześnie trochę się dokształcę
Awatar użytkownika
pan_Heathen

Można się śmiać z tego zainteresowania matrixami, nasyceniem kolorów czy zapachem książeczek, ale głownie smieją się albo ci, ktorych zakupy sprowadzają się do wykupowania przecen z media markt i takt24, albo ci co nawet nie wiedzą, ze na ich półkach stoi kilka piratów.
Co do pyracandy, ma ona klasyczny matrix sonopress, mysle, ze masz juz na tyle duzą kolekcję, zeby znalezc kilka 100% oryginalnych płyt do zobaczenia, jak dokładnie taki matrix wygląda. 3/4 CDków wydawanych 20-25 lat temu ma standardowe matrixy kilku firm, ktore zawsze wyglądaja tak samo, rozniac sie tylko tekstem. Skonczę okrzykiem: Porownanie z posiadanymi oryginałami najlepszym zabezpieczeniem!
K0stek

Post autor: K0stek »

pan_Heathen pisze:Można się śmiać z tego zainteresowania matrixami, nasyceniem kolorów czy zapachem książeczek, ale głownie smieją się albo ci, ktorych zakupy sprowadzają się do wykupowania przecen z media markt i takt24, albo ci co nawet nie wiedzą, ze na ich półkach stoi kilka piratów.
Tudzież tacy co zaopatrują się w solidnych distrach i u sprawdzonych sprzedawców hehe.