ARCH/MATHEOS - Sympathetic Resonance

Wszystko o płytach 2011 roku

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
progmetall

Post autor: progmetall »

Woody Allen pisze:no coz...nie jestem jakims wielkim fanem takich dzwiekow. plyta fajna, ale nic poza tym. przesluchuje sobie od czasu do czasu, zeby znac kawalki jakie beda grali na koncercie. po keep it true juz pewnie nigdy do niej nie wroce.
Ciekawe podejście, to po kiego idziesz na koncert
Awatar użytkownika
Sanctified

Post autor: Sanctified »

KEEP IT TRUE XVARCH/MATHEOS (USA)(First Show Ever!!)PSYCHOTIC WALTZ (USA)ANVIL (CAN)NWOBHM ANNIVERSARY SHOW PART II(feat. Roxxcalibur and lots of original vocalists)SWORD (CAN)(First Time in Germany)SLOUGH FEG (USA)TYTAN (UK)OZ (FIN/SWE)TENSION (USA)(First European Show)MYSTIC FORCE (USA)(First European Show)ADRAMELCH (ITA)WHIPLASH (USA)OSTROGOTH (BEL)WITCH CROSS (DEN)SENTINEL BEAST (USA)(Special Reunion Show)PORTRAIT (SWE)FUELED BY FIRE (USA)SAVAGE BLADE (CAN)VOLTURE (USA)CAUCHEMAR (CAN)
progmetall

Świetna wiadomość dla fanów
Arch/Matheos
, panowie wznowili współpracę i pracują nad nową płytą, która ma się ukazać w przyszłym roku.
Goście spacjali to :
Thomas Lang, Bobby Jarzombek, Baard Kolstad, Mark Zonder, Matt Lynch, Steve Di Giorgio, Joey Vera, Sean Malone, Joe DiBiase, and Frank Aresti.
Awatar użytkownika
progmetall

Ostatnio słuchałem sobie obu płyt Arch/Matheos i bardzo dobrze słychać różnicę między nimi.
Sympathetic Resonance
była pisana jako nowa płyta Fates Warning, już pierwszy numer daje nam progresywną jazdę, której nie znajdziemy raczej na The Spectre Within czy Awaken the Guardian. Jest nowa sekcja rytmiczna czyli ta z Jarzombkiem i Verą. To był pierwszy raz Jarzombka w takim zestawieniu, bo
Darkness in a Different Light
wyszła dopiero w 2013. Mimo to John Arch dał radę, poradził sobie z tak progresywnym materiałem (ciekawe jakby ta płyta wypadła z Alderem), ale Alder w 2011 nagrywał płytę z Redemption.
To świadzczy o klasie Archa,bo wcześniej nie śpiewał tak progresywnych rzeczy, jednak Awaken The Guardian to jeszcze heavy/uspm obierający kurs na progmetal.
Zupełnie inna sprawa jest z
Winter Ethereal
- płyta jest mniej progresywna, bardziej heavy, co nie znaczy,że nie ma tam połamanej jazdy bo w Wrath of the Universe Matheos chyba zapomina,że to projekt z Archem i jedzie jak w FW. Na pewno wiecej jest tu miejsca dla Archa (momentami aż za dużo) i słychać,że razem to robili.Jest tu tyle znakomitej muzyki i cała plejada gości - sami basiści Di Biase, Steve DiGiorgio,Joey Vera,Sean Malone (R.I.P.). Bardziej mi wchodzi ta płyta niż jedynka, może akurat mam taką jazdę