Running Wild - Rapid Foray

Wszystko o płytach 2016 roku

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
Last Axeman

Post autor: Last Axeman »

Trzy razy dzisiaj pocisnąłem "Rapida". To jest piractwo na odpowiednim poziomie. Jak już wspominałem "Shadowmaker" i "Resilent" pominąłem, ale "Victory", "Brotherhood" i "Roques en Vogue" znam i jestem skłonny przyznać, że nówka wypada od nich korzystniej.
stone

Post autor: stone »

Jestem po pierwszym odsłuchu i póki co najbardziej podoba mi się okładka.
Nie wiem czy mam już wadę słuchu, a może trefny egzemplarz płyty, ale brzmienie jest tragiczne. Już nie czepiam się perkusji na której rzekomo Wolpers zgrał w paru numerach (pytam w których?). Płaskie, cyfrowe gitary i dziwny pogłos na albumie. Ogólnie dynamiki brak.
Poziom produkcji odrobinę lepszy od ReV, do której głównie z tego powodu nie wracam. Obawiam się że z Rapid będzie podobnie.
Słucham RW od 1987r i w sumie powinienem się cieszyć że jest powrót do starych patentów ale jakoś przestało mnie to rajcować....
Wolę piratów w mroczniejszym wydaniu a ta płyta jest wyjątkowo radosna
Skoro przywołano tu Accept, to "Stick to your guns" brzmi w refrenie jak ich stary kawałek.
By the blood... nie trawię. Na ten moment tylko instrumental kupuję.
Narzekałem na poprzednie albumy i teraz też marudzę więc to może nie wina RW tylko mój problem? A że na starość zamiast słabszych słucham coraz cięższych kategorii to i Rolf nie poradzi.
Uff...starczy. Może za miesiąc po maglowaniu płyty odszczekam powyższe zarzuty.
Awatar użytkownika
Last Axeman

Przez lata posuchy pewnie prawie wszystkim obniżyły się oczekiwania wobec nowych propozycji RW. Myślę, że dotyczy to zarówno sfery kompozycyjnej, jak i produkcyjnej. Przymykam oko na autoplagiaty i niedostatki brzmieniowe, choć te ostatnie w przypadku "Rapid" mogę oceniać na razie wyłącznie na podstawie mp3. Ważne, że są charakterystyczne melodie, riffy i piracki klimat, których nie tylko udało się Rolfowi nie zepsuć, ale skomponować i zaaranżować na tyle dobrze, że jest przyjemność ze słuchania. Do większości utworów nie mam w zasadzie żadnych zastrzeżeń. Brakuje mi tylko porządnych naspeedowanych ścigaczy w rodzaju "Agents of Black", ponieważ prawie wszystkie kawałki są utrzymane w co najwyżej średnim tempie. Nie powiedziałbym, że materiał jest radosny. To nie do końca prawda, w dodatku może spowodować błędne myślenie u niektórych i zniechęcenie przed poznaniem "Rapid Foray". Prędzej nazwałbym go optymistycznym - szczęśliwi z powodu ponownej możliwości uprawiania swojego "zawodu" piraci, wypływają na morza pełni nadziei na zdobycie bogatych łupów
stone

Wrażenia były pisane na gorąco, po pierwszym odsłuchu.
Chyba za dużo recenzji się naczytałem, a celowo nie słuchałem żadnych sampli i wyobraźnia zrobiła swoje
Radosna to może nie najtrafniejsze określenie ale w refrenach dominuje raczej wesoły nastrój, a od piratów oczekiwałbym trochę więcej grozy-emoji-
Awatar użytkownika
progmetall

Post autor: progmetall »

Jeszcze dwie strony i wygrzebie z piwnicy kapelusz i hak...
Awatar użytkownika
berba

Post autor: berba »

progmetal pisze:Jeszcze dwie strony i wygrzebie z piwnicy kapelusz i hak...
przyklejane wąsy i dmuchaną papugę
Awatar użytkownika
progmetall

Post autor: progmetall »

berba pisze:progmetal napisał:Jeszcze dwie strony i wygrzebie z piwnicy kapelusz i hak...przyklejane wąsy i dmuchaną papugę
progmetal pisze:Jeszcze dwie strony i wygrzebie z piwnicy kapelusz i hak...
wąsy mam własne.
Sebol

Post autor: Sebol »

Niezła ta płyta im w sumie wyszła, tak o jedno oczko ją lepiej oceniam niż poprzednią. Jednak nadal nie jest to taki poziom, że chciałoby się przy tej płycie pozostać na dłużej. Nadal trzeba wracać do starych sprawdzonych pozycji z ich dyskografii aby posłuchać naprawdę zajebistego piracenia
na szczęście w całkiem pokaźnej ilości

Zrobiłem dzisiaj drugie podejście do płyty i... po 30s krążek się zatrzymał.
Error, w odtwarzaczu, error na kompie. Pojechałem wymienić płytę.
W sklepie to samo. ?? Nowy egzemplarz gra i lepiej brzmi. Zniknął pogłos i zyskała nieco dynamika. Nie jest to jakaś kolosalna różnica ale słucha się znacznie przyjemniej.
Awatar użytkownika
Last Axeman

Sebol pisze:Niezła ta płyta im w sumie wyszła, tak o jedno oczko ją lepiej oceniam niż poprzednią. Jednak nadal nie jest to taki poziom, że chciałoby się przy tej płycie pozostać na dłużej. Nadal trzeba wracać do starych sprawdzonych pozycji z ich dyskografii aby posłuchać naprawdę zajebistego piraceniana szczęście w całkiem pokaźnej ilości
Dla mnie poziom jest na tyle dobry, że przesłuchałem już ok. 8 razy i nadal chce mi się słuchać dalej. A że starocie i tak lepsze, to kwestia bezdyskusyjna. Mam jednak nadzieję, że i do "Rapid Foray" za kilka lat będę wracał przynajmniej raz na jakiś czas.

Wróć do „Płyty 2016”