Exlibris - Humagination

Wszystko o płytach 2013 roku

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
Voltan

Post autor: Voltan »

ja, słuchacz z boku - jestem [obiektywny]
W moim odczuciu
tak
obiektywnie to możesz powiedzieć, że jest nierówno albo nieczysto albo coś - cała reszta to już twoje subiektywne odczucia (do dzielenia się którymi oczywiście zachęcam, bo każda opinia jest cenna dla muzyka)
Awatar użytkownika
progmetall

Post autor: progmetall »

Fajny kawałek, się czepiacie, klawisze są ok,tylko za głosno są.

Post autor: sonen »

prog, dokładnie - poczekam na całą płytkę i z chęcią posłucham tych klawiszowych bluźnierstw
Awatar użytkownika
SwordMaster

Post autor: SwordMaster »

Tak już na spokojnie miałem okazję przesłuchać tego utworu. Jaj nie urywa aczkolwiek jest na poziomie. Z tracklisty wydedukowałem, że skoro jest przedostatni na płycie to znaczy, że jest najsłabszy, lub najbardziej odmienny. W obu przypadkach jest nadzieja, że reszta utworów będzie jeszcze lepsza.
Co do klawiszy - faktycznie są słyszalne i rację przyznam Alvacastowi, że ich ustawienie w miksie podpowiada kierunek inspiracji. Przegięcia jednak nie ma, a zresztą w sztuce nie ma czegoś takiego jak przegięcie. Często przegięcia definiowały nowe nurty artystyczne. No ale z drugiej strony jest oczywiście coś takiego jak poprawność gatunkowa, obojętnie jak głupio to brzmi, i między tym jest miejsce gdzie artysta ląduje, a znoszą go jeszcze takie siły jak osobiste ambicje, chęć bycia bardziej słyszalnym, osobiste preferencje itp. Nie chcę tu za bardzo filozofować, zresztą pewnie Voltan, Atreju i kto tu jeszcze zajmuje się wykonywaniem muzyki, wie, że można o tym rozprawiać godzinami, hehe.
Osobiście słyszałem wiele produkcji, gdzie klawisze były przegięte, lub nie było na nie pomysłu, tak od strony wykonawczej jak i realizatorskiej. Z czapy przychodzą mi od razu na myśl dwa przykłady - Ghost Machinery "Out for blood" (kompletny brak pomysłu) i Celesty "Vendetta" (mega przegięcie). W pierwszym przypadku nauczyłem się nie słyszeć parapetu a w drugim okazało się, że ta przesada determinuje tą płytę. A w ogóle to nie ma żadnej reguły, bo chujowo zmiksowana płyta może okazać się arcydziełem a wycyzelowany i przemyślany w każdej ścieżce album nie zainteresuje nawet jednego zagranicznego konesera. I w tym momencie przyznam rację Voltanowi - to jego parapet, jego sample, jego brzmienie i jego ego. Fuck You.
Pytanko - ten kawałek do odsłuchu to już master?
Awatar użytkownika
Voltan

tak, to jest wersja z płyty
osobiście nie uważam, żeby numer był najsłabszy ani najlepszy, ani tym bardziej najbardziej odmienny - generalnie materiał jest mocno zróżnicowany i nie ma na tej płycie numerów, które można by ze sobą pomylić
osoby, które już słyszały całość podają bardzo różnych faworytów, co mnie osobiście cieszy
a ten wybraliśmy na początek, bo jest stosunkowo szybki i wpada w ucho - tylko tyle
no i jeszcze dodam, że to jest oczywiście wszystko kwestia osobistych preferencji, ale moim zdaniem poziomy instrumentów są po prostu dobrze wyważone
przede wszystkim z przodu jako najważniejszy zawsze jest wokal, ale zaraz za nim żaden instrument nie zagłusza innych
wiadomo, że dystansu nie mam w tym wypadku (i nie będę udawał, że mam
), ale jestem mocno zadowolony z końcowego efektu, który jest w dużym stopniu zasługą Tomka Zalewskiego, który płytę miksował i masterował
Awatar użytkownika
Voltan

Drugi numer do odsłuchu, trochę z innej beczki...
http://exlibrisband.bandcamp.com/track/dreamcraft
Gościnnie w duecie z Krzyśkiem - Piotr Zaleski z Dragon's Eye i Antyradio Coverband
Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

jakoś rajtuzami mi zapachniało w pewnym momencie, powiem Tobie tak, mam silne wrazenie rozjazdu miedzy twoją orkiestra a resztą, znaczy ty grasz swoje i oni swoje, ale żeby to razem klamrowało to mam watpliwości
Voltan

trudno
żałuję, że jeszcze nie mogę udostępnić całości, bo w całości działa najlepiej
Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

spoko luz, będzie całość sie przesłucha, albo sie spodobi, albo ni
sonen

Post autor: sonen »

a mnie się podoba...

Wróć do „Płyty 2013”