Nightmare - Dead Sun

Wszystko o płytach 2016 roku

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
Last Axeman

Post autor: Last Axeman »

W sumie fajny materiał wyszedł. Przebojowy rzekłbym nawet. I to odróżnia go od poprzednich albumów Nightmare, które choć oczywiście melodyjne, to nigdy nie epatowały chwytliwością wprost. W moim przypadku przynajmniej trzeba było kilku odsłuchów, żeby zagnieździły się w pamięci. Te nowe wchodzą prawie od razu. Na szczęście nie tracą przez to na ciężarze. Tylko mam wrażenie, że podszyty niepokojem klimat, charakterystyczny dla ery Amore, gdzieś się ulotnił lub przynajmniej zszedł głębiej.
xarex

Post autor: xarex »

Oprocz wokalistki zmienil sie rowniez styl Nightmare.Utwory bardziej przebojowe,przyswajalne z latwiejsza do zanucenia linia melodyjna- chociaz wciaz z ciezkim brzmieniem - robia roznice w odbiorze in minus,oczywiscie jak dla mnie ,nie mowie,ze jest to zla plyta,wrecz przeciwnie,momentami nawet bardzo dobra ale calosciowo brakuje tutaj wiecej polamanych melodji,mrocznego klmatu i niepewnosci w glosie ex vokalu Jo Amore ktory swoia maniera i stylem spiewania przyprawial mnie o mrowienie w uszach.
Jest moc ale czar prysnal.
Awatar użytkownika
Last Axeman

Post autor: Last Axeman »

Z tym klimatem i "czarem" jest coś na rzeczy. Ale mimo że trochę brakuje tego na "Dead Sun", to i tak bardzo dobrze się tego materiału słucha. Niby ten sam Nightmare, a jednak inny.
Awatar użytkownika
savafat

Post autor: savafat »

Właśnie słucham... To moja pierwsza styczność z tą kompanią. Dreszcz deszczu bym nazwał ich muzę (wokalistkę też)
Kopią równo, wysnułbym tezę, że mają ciągoty do rockowego zacięcia, takiego nowoczesnego... Zapomniałbym o świetnym mocnym wokalu. Gitary robią pazur!
Awatar użytkownika
Oenologist

Post autor: Oenologist »

Dobra plyta, ale kolejna lepsza, szczególnie wokale.