RPG

Sprzęt, gry, technika, czyli wszystko z czego znany jest komputer.

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
Moongleam

Post autor: Moongleam »

SwordMaster pisze:Nie wierzyłem do końca w te egzaltowane opinie, że po przejściu czują pustkę, że chcieliby zapomnieć fabułę i przejść jeszcze raz z czystym umysłem. Teraz wierzę bo czuję to samo.Jak oni to zrobili?
Praktycznie w gry, a zwlaszcza w premiery, nie gram. Ostatnie premiery w jakie gralem to...Wiedzmin 3 i Diablo 3, a i tak kupilem je juz jakis czas po premierze. Pamietam, ze podzielilem sie na forum swoimi odczuciami, ktore w pelni pokrywaja sie z twoimi. Pamietam, ze nie moglem przestac grac, musialem wiedziec co sie stanie dalej.
I jeszcze w temacie: kupilem sobie Diablo 2 z nowa grafika, ale mi nie chodzi, bo nie mam karty graficznej, bo mi sie kiedys spalila. W Diablo 2 tez mocno loilem.

Post autor: Est »

Moongleam pisze:Ostatnie premiery w jakie gralem to...Wiedzmin 3 i Diablo 3, a i tak kupilem je juz jakis czas po premierze.
W przypadku Diablo 3 to był dobry ruch, ja kupiłem w dniu premiery, a i tak nie mogłem grać przez kilka dni, bo serwery nie pozwalały się zalogować, bo kto by się mógł spodziewać, że ludzie będą mieli ochotę grać tuż po premierze
SwordMaster

Post autor: SwordMaster »

Moongleam pisze:SwordMaster napisał:Nie wierzyłem do końca w te egzaltowane opinie, że po przejściu czują pustkę, że chcieliby zapomnieć fabułę i przejść jeszcze raz z czystym umysłem. Teraz wierzę bo czuję to samo.Jak oni to zrobili?Praktycznie w gry, a zwlaszcza w premiery, nie gram. Ostatnie premiery w jakie gralem to...Wiedzmin 3 i Diablo 3, a i tak kupilem je juz jakis czas po premierze. Pamietam, ze podzielilem sie na forum swoimi odczuciami, ktore w pelni pokrywaja sie z twoimi. Pamietam, ze nie moglem przestac grac, musialem wiedziec co sie stanie dalej.
SwordMaster pisze:Nie wierzyłem do końca w te egzaltowane opinie, że po przejściu czują pustkę, że chcieliby zapomnieć fabułę i przejść jeszcze raz z czystym umysłem. Teraz wierzę bo czuję to samo.Jak oni to zrobili?
A najlepsze jest to, że ta gra nie jest idealna, tzn ja jej z czystym sumieniem dam 10/10, jak mało któremu w ogóle dziełu rozrywkowemu, ale nie wszystkie jej aspekty były doskonałe lub mogły zostać zrobione lepiej.
Ale ocena za całość nie jest sumą części składowych.
To jest ocena za immersję niepodobną do innych gier, za ogrom, OGROM pracy włożony w uczynieniu tej gry tak bliskiej graczowi jak tylko to technicznie możliwe, za detal i przywiązanie do szczegółów nawet najmniejszego questa, za za świat/mapę wręcz nieprawdopodobnie bogatą i żywą (lub martwą), i wreszcie za fabułę i bohaterów z krwi i kości usadowionych w relacjach i wyborach sprawiających wrażenie, że to naprawdę są ludzkie dylematy w istniejącym świecie.
Wiem, że Redów poniosło w niektórych momentach i to srogo a propos fabuły, i że postaci to w gruncie rzeczy zasługa Sapkowskiego, ale wyciągnęli oni dokładnie to za co Sapkowskiego się ceniło - to ludzie (i nieludzie) są ważni i zawsze na pierwszym planie. Redzi nie spieprzyli tego - to gra stworzona z pasji i miłości i to się wylewa z ekranu monitora - mimo wielu kompromisów i ukłonów w stronę szerokiego odbiorcy. 40 milionów konsumentów (na tę chwilę) nie może się mylić
Do tego pewnie drugie tyle, jak nie więcej, kopii nielegalnych.
Nie wszystko podobało mi się w zagraconym ekwipunku i systemie craftingu, w broniach, które się skalowały, bo brakowało efektu nagrody za rarytasy i pewnie mógłbym wymienić trochę bolączek, ale..
Ale to i tak 10/10. Nawet po prawie 8 latach od premiery.

Nastepnym razem zamiast wlaczyc serial, cisnij pilota w kat i pyknij w gre
.
Wg mnie minusem, ale tak jak u ciebie nie wplywajacym na ostateczna ocene, byl gorszy niz w drugiej czesci rozwoj postaci i umiejetnosci. Zreszta do Diablo 3 mialem podobne waty.
A nie gralem jeszcze w Blood and Wine, ale nie wiem, czy mi ruszy bez karty.

SwordMaster pisze:buhaj napisał:SwordMaster napisał:SwordMaster napisał:...gdy ja uruchamiałem pierwszego Beholdera z magnetofonu Commodora....ale pojechałem po bandzieale gimbaza i lamerzy i tak się nie skrojąA ZYbexa i Draconusa kojarzysz?no ba! kult Atarino i jeszcze Misja, Fred i RobboRobbo przechodziłem przez dwa dni z uruchomionym na noc magnetofonemkręcenie głowicą, 100 gier na kasecie, piękne czasy
buhaj pisze:SwordMaster napisał:SwordMaster napisał:...gdy ja uruchamiałem pierwszego Beholdera z magnetofonu Commodora....ale pojechałem po bandzieale gimbaza i lamerzy i tak się nie skrojąA ZYbexa i Draconusa kojarzysz?
SwordMaster pisze:SwordMaster napisał:...gdy ja uruchamiałem pierwszego Beholdera z magnetofonu Commodora....ale pojechałem po bandzieale gimbaza i lamerzy i tak się nie skroją
SwordMaster pisze:...gdy ja uruchamiałem pierwszego Beholdera z magnetofonu Commodora....
Wielu tematow w ogole nie czytam (staram sie pisac tylko o muzyce), wiec dlatego teraz odpisuje. W gierki na Atarka loilem przez prawie cale dziecinstwo i czasami wlacze sobie cos na emulatorze. W Zybexa i Draconusa akurat nigdy sie nie wciagnalem, ale Misje i Freda przeszedlem wtedy jak wyszly, a Robbo kilka miesiecy temu na emulatorze. Misje na emulatorze zreszta tez przeszedlem, tylko juz dawno. A ze to jest temat o RPG: gral ktos w Phantasie? Drugiej tak rozbudowanej gry na Atari jak Phantasie nie ma. Wg mnie najlepszy RPG, ale wciaz jeszcze nie przeszedlem. Cos mi sie gra zawiesza.

Re: RPG

Post autor: Greebo »

A w ogóle nie to że autopromocja czy coś, ale akurat się zbiegło, że w końcu się zebrałem do odzyskania hasła od Kubeusza, ale w piątek premierę miała pierwsze odsłona mojego prawie 3-letniego projektu: Moda do Planescape: Torment:

Pamiętam, że parę osób tutaj lubiło (a parę wręcz przeciwnie :D ) to podrzucam, może akurat kogoś interesuje :D
Kubeusz

Post autor: Kubeusz »

O kurde szacun, pamiętam że nie mogłem skończyć bo chujowo postać rozwinąłem :/
Awatar użytkownika
Greebo

Post autor: Greebo »

Nigdy za późno :D

Zobacz jak o nas napisali w CD-Action:

https://cdaction.pl/juz-gralismy/planes ... ky2rH4tQ6Q