NWOBHM

Ten dział jest poświęcony wszystkiemu, co wiąże się z naszą ulubioną muzyką. Newsy, ciekawostki, plotki, wydarzenia. Ile tylko dusza zapragnie!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
Moongleam

Post autor: Moongleam »

Mi sie podobala poprzednia wydana az 8 lat temu. Ale ten czas nieublagalnie leci. Plyty, ktore zostaly wydane 20 lat temu , to wciaz nowosci.
A Cemetery Junction sluchalem chetnie, a nawet namietnie.

Moongleam pisze:Znacie zespolRhabstallion? Zaloze sie, ze mniej niz 0,5 osoby go zna. Ja do tego roku nie znalem. Do 1984, czyli roku rozpadu, nie zdazyli nagrac zadnej duzej plyty, same dema i singiel. W tym roku ukazala sie w koncu debiutancka plyta "Back in the Saddle"
Kawalek z nowej plyty:
https://www.youtube.com/watch?v=f009HyJ0icQ

Post autor: firesoul »

Moongleam pisze:Znacie zespolRhabstallion? Zaloze sie, ze mniej niz 0,5 osoby go zna. Ja do tego roku nie znalem. Do 1984, czyli roku rozpadu, nie zdazyli nagrac zadnej duzej plyty, same dema i singiel. W tym roku ukazala sie w koncu debiutancka plyta "Back in the Saddle"
Nie znam do tego stopnia, że o ich istnieniu dowiedziałem się dzisiaj, chociaż ten post wrzuciłeś 3 lata temu
Awatar użytkownika
Moongleam

Thunderstick
- Lockdown (2023)
Nie znalem wczesniej tego zespolu, ale nazwa obila mi sie o uszy. Thunderstick to koles, ktory bebnil w Iron Maiden i Samson. Wydali jedna plyte w latach 80-tych, powrocili w 2016r. i nagrali jeszcze 2. Ja znam tylko Lockdown i jest to bardzo dobra WG MNIE i dluga (78min.) dawka heavy metalu / hard rocka.
https://www.youtube.com/watch?v=333re6snAqM
Nowy kawalek wydany w tym roku:
https://www.youtube.com/watch?v=YgqikwOTmpA

Ma wyjsc nowy
Battleaxe
- Rezonator. Najwyzsza pora. Powrot byl bardzo dobry.

Re: NWOBHM

Nowy Cloven Hoof:

Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

Nie wiem tak do końca co tym nowym Cloven myśleć, niby muzycznie ok ale wysokie wokalisty zupełnie mi nie weszły. Zrobię jeszcze podejście.
Awatar użytkownika
Est

Post autor: Est »

Przypomniało mi się, jak na "Age of Steel" nagrali kawałek będący plagiatem Iron Maiden ;-) (kawałek "Alderley Edge")
Nowy numer spoko, ale raczej przy Cloven Hoof nigdy się dłużej nie zatrzymywałem, pewnie nowa płyta tego nie zmieni.
Awatar użytkownika
Moongleam

Tak, trudno zrozumieć takie bezczelne nawiązanie. Nie słuchają Ironów? Ktoś kto słucha im nie powiedział zanim to wydali?
Co do kawałka i wokalu - kawałek naprawdę spoko i oczywiście lepszy niż ostatni wysryw Iron Maiden o co wręcz banalnie łatwo, ale nigdy się nie spodziewałem, że ktoś może mieć wąty do wokalu Harry'ego.
Awatar użytkownika
Est

Post autor: Est »

Moongleam pisze: czw sie 27, 2026 12:10 pm Co do kawałka i wokalu - kawałek naprawdę spoko i oczywiście lepszy niż ostatni wysryw Iron Maiden o co wręcz banalnie łatwo, ale nigdy się nie spodziewałem, że ktoś może mieć wąty do wokalu Harry'ego.
To już zupełnie nieporównywalne stylistyki, w jakich aktualnie obracają się obydwie kapele. Co ciekawe, to Cloven Hoof trzymają się energicznego grania, a Iron Maiden od kilku płyt grają jak na muzycznej emeryturze (chociaż na "The Book of Souls" złego słowa nie mogę powiedzieć).