Najbardziej kosmiczny album

Dział dla ryzykantów! Obowiązuje w nim tylko jedna zasada: brak innych zasad. Potykają się muzycy z muzykami, kapele z kapelami, płyty z płytami, Bóg z Szatanem, Luke z Vaderem - każdy z każdym. Kto z kim, to zależy tylko od Was. Do walki!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
sarcofag

Post autor: sarcofag »

firesoul pisze:Prawdę napisałeś!
Jak zwykle

Post autor: Wiwern »

Czwarta część Oxygene, czyli chyba najczęściej telewizyjnie wykorzystywany fragment przy okazji różnych programów związanych z kosmosem.
tak jest w istocie, ale osobiście wolę część drugą

Post autor: Oenologist »

Myślicie, że Klaus Schulze był kiedyś w kosmosie?

Post autor: Władca Much »

Najbardziej kosmiczny jest Luca Turilli xD
Oenologist

Post autor: Oenologist »

Władca Much pisze:Najbardziej kosmiczny jest Luca Turilli xD
Chyba ko(s)miczny.
Meltorm

Post autor: Meltorm »

Właściwie sarcofag napisał o tym co ja chciałem napisać (Jarre i Biliński). Ciekaw jestem jak się zapatrujesz na ostatnie dzieło Mabiego "Fire"? Uwielbiam takie klimaty. Zresztą ja i bez muzyki mogę się godzinami wpatrywać w gwiazdy i tą całą przestrzeń bo uwielbiam (o ile można to tak okreśłic) kosmos. Jakaś naturalna tęsknota za czymś tam daleko, być może za naszym prawdziwym domem.
Oxygena czy Equinoxa można słuchać bez końca, zdecydowana przewaga nad rockiem/metalem.
Co do Blade Runnera tzn. tego głównego motywu, nie całej ścieżki, to ja bym to bardziej określił jako "ceberpunkowe" klimaty.
Maggus

Post autor: Maggus »

No dobra, a taki np. Brian Eno i jego "Apollo: Atmospheres and Soundtracks"? Oenologist w pierwszym poście wrzucił zdjęcia, którymi można się było sugerować. Do tych zdjęć właśnie Eno podchodzi mi najbardziej.
Choć fakt faktem, pewnie istnieje cała masa ambientowych twórców, których dokonania sprawdziłyby się tak samo albo i lepiej ale w ambiencie nie siedzę więc nie wiem
Awatar użytkownika
Meltorm

Post autor: Meltorm »

Z metalu to może jeszcze Obliveon co? Ja znam tylko From This Day Forward i dla mnie to fajoska płytka właśnie z takim klimacikiem kosmicznym nieco. Okładka zresztą i teksty też raczej w tej tematyce. W sumie na kim oni się mogli się wzorować?
Cień

Post autor: Cień »

hmm, z metalu może Tiamat - The Astral Sleep? Na pewno też kawałek Death "Cosmic Sea" pasowałby w temacie.
metalofil

Post autor: metalofil »

Przede wszystkim - większość płyt Ayreon
Gamma Ray po przejęciu mikrofonów przez Kai'a Hansena, zwłaszcza
Somewhere Out In Space
i
Powerplant
.
Może jeszcze Stratovarius i Lost Horizon - ale to już niższe partie atmosfery ;P

Wróć do „Pojedynki”