Szufladki

Ten dział jest poświęcony wszystkiemu, co wiąże się z naszą ulubioną muzyką. Newsy, ciekawostki, plotki, wydarzenia. Ile tylko dusza zapragnie!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
SwordMaster

Post autor: SwordMaster »

Nie cierpię szufladek. Zwłaszcza cudzych lub ogólnie przyjętych, bo przeważnie nie pasują do moich szufladek
Szufladkowanie jak zwykle ma sens tylko wtedy, gdy próbujemy coś znaleźć - i po to się je stosuje. Choć też nie wiem po co, skoro nie wszystko leży tam, gdzie szukamy.
Kiedyś spytałem kumpla - obczajonego na maxa:
- Polecisz mi coś podobnego do Manowar?
- Ale w jakim sensie podobnego?
- No wiesz, epickie, wojownicze, barbarzyńskie klimaty, patetyczne, podniosłe melodie. Rozumiesz, coś ku pokrzepieniu serc !
- Aha. No to jest Rhapsody, Hammerfall, Blind Guardian. To nie to samo co Manowar, ale podobna wieś. Powinno ci podejść.
I tak poznałem power metal.

Post autor: Ivanhoe »

SwordMaster pisze:Kiedyś spytałem kumpla -obczajonego na maxa:[...]To nie to samo co Manowar, alepodobna wieś.
Chyba nie za bardzo był obczajony...
Awatar użytkownika
SwordMaster

Ivanhoe pisze:SwordMaster napisał:Kiedyś spytałem kumpla -obczajonego na maxa:[...]To nie to samo co Manowar, alepodobna wieś.Chyba nie za bardzo był obczajony...
SwordMaster pisze:Kiedyś spytałem kumpla -obczajonego na maxa:[...]To nie to samo co Manowar, alepodobna wieś.
No wiesz, to totalny extremista, gardzący light-metalem w stylu Manowar.
Szczerze mówiąc dla mnie też nie było zbyt dużej różnicy wtedy, między nimi a Rhapsody
Szukałem czegoś podniosłego, melodyjnego, a Manowar taki po prostu jest. Liryka, nawiązująca do mitów, średniowiecza, rycerskie pieśni, wikingowie, rycerze - to wszystko znajdziesz u Bogów Metalu i w nurcie powerowym. Liryczna szufladka jak najbardziej moim zdaniem jest tu wspólna.
Tak samo jak można zastosować klasyfikację liryczną do zespołów odnoszących się do Tolkienowskiego świata - są tu i totalne lajty i totalne extremy.
Kwestia jest w kryterium klasyfikacji.

Post autor: Piccolo »

SwordMaster pisze:- Aha. No to jest Rhapsody, Hammerfall, Blind Guardian. To nie to samo co Manowar, ale podobna wieś. Powinno ci podejść.I tak poznałem power metal.
Przecież to nie jest power metal
Not all that is over, is past...
Awatar użytkownika
SwordMaster

Piccolo pisze:SwordMaster napisał:- Aha. No to jest Rhapsody, Hammerfall, Blind Guardian. To nie to samo co Manowar, ale podobna wieś. Powinno ci podejść.I tak poznałem power metal.Przecież to nie jest power metal
SwordMaster pisze:- Aha. No to jest Rhapsody, Hammerfall, Blind Guardian. To nie to samo co Manowar, ale podobna wieś. Powinno ci podejść.I tak poznałem power metal.
A to już kolejna para kaloszy

Post autor: Władca Much »

LoL.
Ale jakie prawdziwe xD
Szufladki jak najbardziej, ale albo bardzo ogólne, albo bardzo szczegółowe. Nie przyjmuję półśrodków.

Post autor: metalofil »

Jeśli już szufladkować, to Blind Guardian, Rhapsody i Hammerfall można spokojnie wrzucić do bardzo pojemnej szufladki z napisem "power metal".
A z "hybryd gatunkowych" nic mnie nie zdziwi, od kiedy poznałem death jazz i byłem na koncercie thrashowego chrześcijańskiego bandu Ahaja (to niemal growlowane "Ojcze Nasz" albo wykrzykiwane "Mój Bóg"
), w którym większość solówek grał harmonijkarz