hip hop
Moderatorzy: piciu6, Sanctified
dwójka lepsza
...samochody, bezbarwne budynki, z których każdy jest inny, szkielety świetlnych reklam unoszące się we mgle, szare popołudnie. W jakim to momencie Peru tak się skurwiło? Gazeciarze wykrzykując najświeższe wiadomości kręcą się pomiędzy pojazdami zatrzymanymi na skrzyżowaniu ulicy Wilsona i Santiago rusza powoli w stronę Colmena. On był jak to Peru, Zavalita, w jakimś momencie się skurwił.
...samochody, bezbarwne budynki, z których każdy jest inny, szkielety świetlnych reklam unoszące się we mgle, szare popołudnie. W jakim to momencie Peru tak się skurwiło? Gazeciarze wykrzykując najświeższe wiadomości kręcą się pomiędzy pojazdami zatrzymanymi na skrzyżowaniu ulicy Wilsona i Santiago rusza powoli w stronę Colmena. On był jak to Peru, Zavalita, w jakimś momencie się skurwił.
-
Jan Łomignat
Ciekawy jestem czy podtrzymujesz swoje zdanieAngel Black pisze:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pije
Polecam zaznajomić się z jedynką K44 i więcej głupot nie wypisywać
- Oenologist
Jan Łomignat pisze:w ogóle to przytoczę pewną wypowiedź pewnego usera z pewnego forum sprzed 4 latAngel Black napisał:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pijeCiekawy jestem czy podtrzymujesz swoje zdaniePolecam zaznajomić się z jedynką K44 i więcej głupot nie wypisywać
Paradoksalnie podtrzymuję. Kalibra znałem wtedy bo mnie współlokator katował i złego słowa nie rzekłem na ten zespół (ale już 52 Dębiec czy inne wynalazki tego typu poklasku u mnie nie znalazły). Wkręciło mi się swego czasu "A może tak, a może nie, a może tak, a kto to wie" czy jak to tam szłoAngel Black pisze:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pije
Nadal mam awersję do tego gatunku, gdyż jest w większości przypadków 'akreatywny', odtwórczy i nie prowadzący do niczego (w sumie jak większośc muzyki
). Generalnie rap jako środek jest w porządku (katowało się kiedyś pierwsze płyty Kazika i nie raził ten sposób wokalizowania), gorzej gdy rap staje się celem samym w sobie, żeby pogadać osiedlowe głupoty w rytmie skradzionego sampla. Tu jest główny problem. Tak więc podtrzymuję. Może trochę przesadziłem wtedy i za szeroki wziąłem zamach, ale...takie to lata były, przesiadywanie godzinami w knajpach gdzie leciała Eska czy inny syf, picie to upadłego, nadal postawię disco polo ponad większością polskiego hip hopu (właśnie z powodów wymienionych wyżej, oczywiście pomijajac same kwestie techniczne, bo tutaj zmieniłem podejście diametralnie).Zadowolony?
I to w zasadzie jest zbieżne z teorią, ze 90% muzyki jest o niczym i po nicK0stek pisze:Bo jest hip hop i hip hop. Ten polski akurat się kojarzy niestety dość jednoznacznie z nawijkami spod bloku o nienawiści do policji i szacunku ludzi ulicy.
Dalek - świetna rzecz, ale tutaj rap odbieram jako środek wyrazu jedynie, potęga leży w psychodelicznych podkładach i dźwiękowych chorobach które się w nich kryją. Albo taki cLOUDDEAD, gdzie ów rap przebija się gdzieś tam przez ambientowe tła czy też zabawę taśmą. Chociaż z drugiej strony może to właśnie nie jest hip hop?
Wydaje mi się, że założenia są tutaj właściwe, więc może awangardowy hh? Alternatywny hh? Cholera wie. Nietuzinkowe to jest granie, jakże dalekie od bezmyślnego kopiuj-wklej-nawijaj.
Jan Łomignat
Oenologist pisze:Jan Łomignat napisał:w ogóle to przytoczę pewną wypowiedź pewnego usera z pewnego forum sprzed 4 latAngel Black napisał:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pijeCiekawy jestem czy podtrzymujesz swoje zdaniePolecam zaznajomić się z jedynką K44 i więcej głupot nie wypisywaćParadoksalnie podtrzymuję. Kalibra znałem wtedy bo mnie współlokator katował i złego słowa nie rzekłem na ten zespół (ale już 52 Dębiec czy inne wynalazki tego typu poklasku u mnie nie znalazły). Wkręciło mi się swego czasu "A może tak, a może nie, a może tak, a kto to wie" czy jak to tam szłoNadal mam awersję do tego gatunku, gdyż jest w większości przypadków 'akreatywny', odtwórczy i nie prowadzący do niczego (w sumie jak większośc muzyki). Generalnie rap jako środek jest w porządku (katowało się kiedyś pierwsze płyty Kazika i nie raził ten sposób wokalizowania), gorzej gdy rap staje się celem samym w sobie, żeby pogadać osiedlowe głupoty w rytmie skradzionego sampla. Tu jest główny problem. Tak więc podtrzymuję. Może trochę przesadziłem wtedy i za szeroki wziąłem zamach, ale...takie to lata były, przesiadywanie godzinami w knajpach gdzie leciała Eska czy inny syf, picie to upadłego, nadal postawię disco polo ponad większością polskiego hip hopu (właśnie z powodów wymienionych wyżej, oczywiście pomijajac same kwestie techniczne, bo tutaj zmieniłem podejście diametralnie).Zadowolony?
Jan Łomignat pisze:w ogóle to przytoczę pewną wypowiedź pewnego usera z pewnego forum sprzed 4 latAngel Black napisał:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pijeCiekawy jestem czy podtrzymujesz swoje zdaniePolecam zaznajomić się z jedynką K44 i więcej głupot nie wypisywać
Wiesz, "osiedlowych głupot" to sam nie trawięAngel Black pisze:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pije
Jedynkę K44 poznałem niedawno z czystej ciekawości "z czy to się je" i płyta mnie zabiła. Kawałki jak "Moja obawa", czy "To czyni mnie innym od was wszystkich" to rewela absolutna i to zarówno pod względem samego sposobu rapowania (Joka mistrz, takiego demonicznego głosu nie ma chyba żaden raper), bitów jak i tekstów nad którymi mozna naprawdę porozkminiać (znowu polecam "Moja Obawa", imo najlepszy utwór na płycie). Całość składa się na chory, psychoklimat który powinien zdaje mi się zadowolić zarówno Ciebie jak i Kostka
Wynalazków typu Peja, Tede, etc nie komentuję... Ponoć obecnie też jest paru dobrych wykonawców, LUC, OSTR, etc, ale na ten temat się nie wypowiadam, gdyż nie słucham
Reasumując - można? MOŻNA!
Jan Łomignat pisze:Oenologist napisał:Jan Łomignat napisał:w ogóle to przytoczę pewną wypowiedź pewnego usera z pewnego forum sprzed 4 latAngel Black napisał:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pijeCiekawy jestem czy podtrzymujesz swoje zdaniePolecam zaznajomić się z jedynką K44 i więcej głupot nie wypisywaćParadoksalnie podtrzymuję. Kalibra znałem wtedy bo mnie współlokator katował i złego słowa nie rzekłem na ten zespół (ale już 52 Dębiec czy inne wynalazki tego typu poklasku u mnie nie znalazły). Wkręciło mi się swego czasu "A może tak, a może nie, a może tak, a kto to wie" czy jak to tam szłoNadal mam awersję do tego gatunku, gdyż jest w większości przypadków 'akreatywny', odtwórczy i nie prowadzący do niczego (w sumie jak większośc muzyki). Generalnie rap jako środek jest w porządku (katowało się kiedyś pierwsze płyty Kazika i nie raził ten sposób wokalizowania), gorzej gdy rap staje się celem samym w sobie, żeby pogadać osiedlowe głupoty w rytmie skradzionego sampla. Tu jest główny problem. Tak więc podtrzymuję. Może trochę przesadziłem wtedy i za szeroki wziąłem zamach, ale...takie to lata były, przesiadywanie godzinami w knajpach gdzie leciała Eska czy inny syf, picie to upadłego, nadal postawię disco polo ponad większością polskiego hip hopu (właśnie z powodów wymienionych wyżej, oczywiście pomijajac same kwestie techniczne, bo tutaj zmieniłem podejście diametralnie).Zadowolony?Wiesz, "osiedlowych głupot" to sam nie trawięJedynkę K44 poznałem niedawno z czystej ciekawości "z czy to się je" i płyta mnie zabiła. Kawałki jak "Moja obawa", czy "To czyni mnie innym od was wszystkich" to rewela absolutna i to zarówno pod względem samego sposobu rapowania (Joka mistrz, takiego demonicznego głosu nie ma chyba żaden raper), bitów jak i tekstów nad którymi mozna naprawdę porozkminiać (znowu polecam "Moja Obawa", imo najlepszy utwór na płycie). Całość składa się na chory, psychoklimat który powinien zdaje mi się zadowolić zarówno Ciebie jak i KostkaWynalazków typu Peja, Tede, etc nie komentuję... Ponoć obecnie też jest paru dobrych wykonawców, LUC, OSTR, etc, ale na ten temat się nie wypowiadam, gdyż nie słuchamReasumując - można? MOŻNA!
Oenologist pisze:Jan Łomignat napisał:w ogóle to przytoczę pewną wypowiedź pewnego usera z pewnego forum sprzed 4 latAngel Black napisał:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pijeCiekawy jestem czy podtrzymujesz swoje zdaniePolecam zaznajomić się z jedynką K44 i więcej głupot nie wypisywaćParadoksalnie podtrzymuję. Kalibra znałem wtedy bo mnie współlokator katował i złego słowa nie rzekłem na ten zespół (ale już 52 Dębiec czy inne wynalazki tego typu poklasku u mnie nie znalazły). Wkręciło mi się swego czasu "A może tak, a może nie, a może tak, a kto to wie" czy jak to tam szłoNadal mam awersję do tego gatunku, gdyż jest w większości przypadków 'akreatywny', odtwórczy i nie prowadzący do niczego (w sumie jak większośc muzyki). Generalnie rap jako środek jest w porządku (katowało się kiedyś pierwsze płyty Kazika i nie raził ten sposób wokalizowania), gorzej gdy rap staje się celem samym w sobie, żeby pogadać osiedlowe głupoty w rytmie skradzionego sampla. Tu jest główny problem. Tak więc podtrzymuję. Może trochę przesadziłem wtedy i za szeroki wziąłem zamach, ale...takie to lata były, przesiadywanie godzinami w knajpach gdzie leciała Eska czy inny syf, picie to upadłego, nadal postawię disco polo ponad większością polskiego hip hopu (właśnie z powodów wymienionych wyżej, oczywiście pomijajac same kwestie techniczne, bo tutaj zmieniłem podejście diametralnie).Zadowolony?
2003-2004, mieszkałem na studiach z zawodnikiem, który słuchał między innymi polskiego hip hopu. Zasadzał czasami Kalibra, ale zasadzał też rzeczy pokroju 52 Dębiec, Ascetoholix, czy hity typu 'Jedziemy Po Zioło'. Obraz się nieco rozmywał, ciężko było się w tym ogarnąć, ale Kaliber i jego chorobliwe wizje robiły na mnie wrażenie (ten wałek o kocie to też chyba ich). Gdy zrewidowałem swoje podejście do samych kwestii techniczno-realizatorskich, a repetytywność, samplowanie czy generalnie poleganie w dużym stopniu na komputerach/elektronice/dźwiękowym recyklingu przestało mnie razić to zacząłem na pewne rzeczy spoglądać przychylniej. Jednak podstawa problemu pozostała - odtwórczość, brak inwencji, czy też muzyczne kalectwo reprezentowane przez większość wykonawców czasami zaburza odbiór i utrudnia wynalezienie rzeczy wartościowych. A tych jest zwykle jak na lekarstwoAngel Black pisze:Ano ostatnio wplątałem się w taką dyskusję z kumplami...Porównywaliśmy polski hip hop z Disco Polo. W pojedynku nie uwzględniamy żadnych gangsta zza oceanu, bo to się jeszcze da słuchać....Stwierdzam, że wolę Disco Polo...- Można się pośmiać- ONI COŚ GRAJĄ PRZYNAJMNIEJ!!!- Nie grają tego w jednym tempie- Lepiej się przy tym piwo pije
a imo to jest najlepszy kawałek k44, w kategorii polski hh prawdziwy absolut
a imo to jest najlepszy kawałek k44, w kategorii polski hh prawdziwy absolut