Muzyka i Tolkien

Ten dział jest poświęcony wszystkiemu, co wiąże się z naszą ulubioną muzyką. Newsy, ciekawostki, plotki, wydarzenia. Ile tylko dusza zapragnie!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
Strati

Post autor: Strati »

Jeszcze "Nazgul" Artrosis.

Post autor: Gość »

evildead pisze:Mirandir napisał:Nie brałem pod uwagę Burzum, Isengard czy Gorgoroth, bo oni chyba tylko nazwy od Tolkiena zapożyczyli. Oenologist dzięki za listę, poszukam jakiś nagrań w internecie i posprawdzam.nie bardzo - mają na przykład numer o płaczącym orku
Mirandir pisze:Nie brałem pod uwagę Burzum, Isengard czy Gorgoroth, bo oni chyba tylko nazwy od Tolkiena zapożyczyli. Oenologist dzięki za listę, poszukam jakiś nagrań w internecie i posprawdzam.
Masz na myśli to "wzruszające" coś? Nie wiem co to ma z Tolkienem wspólnego, bo z tego co pamiętam to słów tam żadnych nie ma.
Stranger

Post autor: Stranger »

Piotrek pisze:UNLEASHEDWE MUST JOIN WITH HIM...WE MUST JOIN WITH SAURON !
Sebol pisze:Jakoś specjalnie nie przepadam za doom metalem zarówno za klasycznym jak np. Candelmass jak i za death/doom metalem wykonaniu np. Bolt Thrower.
Stranger

Oenologist pisze:evildead napisał:bez Burzum zestawienie do dupy :>Właśnie się dziwiłem, że nie ma go na liście
evildead pisze:bez Burzum zestawienie do dupy :>
Sebol pisze:Jakoś specjalnie nie przepadam za doom metalem zarówno za klasycznym jak np. Candelmass jak i za death/doom metalem wykonaniu np. Bolt Thrower.
Atreju

Post autor: Atreju »

Mirandir pisze:nie bardzo - mają na przykład numer o płaczącym orkuCytat:Masz na myśli to "wzruszające" coś? Nie wiem co to ma z Tolkienem wspólnego, bo z tego co pamiętam to słów tam żadnych nie ma.
Masz na myśli to "wzruszające" coś? Nie wiem co to ma z Tolkienem wspólnego, bo z tego co pamiętam to słów tam żadnych nie ma.
Jeśli gdziekolwiek pojawia się słowo "ork" to już ma to coś wspólnego z Tolkienem, bo to on to słowo wymyślił.
Gość

Atreju pisze:Mirandir napisał:nie bardzo - mają na przykład numer o płaczącym orkuCytat:Masz na myśli to "wzruszające" coś? Nie wiem co to ma z Tolkienem wspólnego, bo z tego co pamiętam to słów tam żadnych nie ma.Jeśli gdziekolwiek pojawia się słowo "ork" to już ma to coś wspólnego z Tolkienem, bo to on to słowo wymyślił.
Mirandir pisze:nie bardzo - mają na przykład numer o płaczącym orkuCytat:Masz na myśli to "wzruszające" coś? Nie wiem co to ma z Tolkienem wspólnego, bo z tego co pamiętam to słów tam żadnych nie ma.
Nie sądze, że to Tolkien wymyślił to słowo, myślę że skądś je zapożyczył.
Jeśli gdzież pojawia się słowo ork to może również znaczyć, że piosenka dotyczy Warhammera, Forgotten Realms, albo 1000 innych systemów fantasy.
Ivanhoe

Post autor: Ivanhoe »

"the word [orc] is, as far as I am concerned, actually derived from Old English orc 'demon'"
JRR Tolkien (listy)
Gość

myślę że skądś je
zapożyczył.
Tak samo słowo elf, pochodzi od jakichś celtyckich duchów alfów.
Awatar użytkownika
Strati

Post autor: Strati »

Akurat elfy (z nazwy) wybitnie Tolkien sobie pożyczył z mitologii, nie dokonując zmian w brzmieniu ich nazwy.
Stranger

Strati pisze:Akurat elfy (z nazwy) wybitnie Tolkien sobie pożyczył z mitologii, nie dokonując zmian w brzmieniu ich nazwy.