[quote]wiekoco??? GOW - niezła rockowa płyta... w kategorii

Ten dział jest poświęcony wszystkiemu, co wiąże się z naszą ulubioną muzyką. Newsy, ciekawostki, plotki, wydarzenia. Ile tylko dusza zapragnie!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Ivanhoe

Post autor: Ivanhoe »

Meltorm pisze:Ivanhoe napisał:Ktoś powie: "RHCP, U2, Dire Straits, REM, Queen = ROCK"i nikt nie protestuje choć różnice są znaczne.Jeżeli padnie stwierdzenie: "Stratovarius, Iced Earth, Helloween, Edguy, Helstar" = POWER METAL.Rock - gatunekPower Metal - podgatunekGdybyś napisał:Stratovarius, Iced Earth, Helloween, Edguy, Helstar" = METALTo też: " nikt nie protestuje choć różnice są znaczne"a tak jest problem.
Ivanhoe pisze:Ktoś powie: "RHCP, U2, Dire Straits, REM, Queen = ROCK"i nikt nie protestuje choć różnice są znaczne.Jeżeli padnie stwierdzenie: "Stratovarius, Iced Earth, Helloween, Edguy, Helstar" = POWER METAL.
Źle mnie rozumiesz. Podobnie jak T/N, który napisał w zasadzie to samo...
Zauważ, że NIE MA osobnego podgatunku w obrębie rocka dla wymienionych przeze mnie zespołów. A w metalu tworzy się ich zdecydowanie za dużo.
To jest właśnie ten problem.
BUBETTO

Post autor: BUBETTO »

Ivanhoe pisze:Źle mnie rozumiesz. Podobnie jak T/N, który napisał w zasadzie to samo...Zauważ, że NIE MA osobnego podgatunku w obrębie rocka dla wymienionych przeze mnie zespołów. A w metalu tworzy się ich zdecydowanie za dużo.To jest właśnie ten problem.
Nie, to nie problem - na tym polega ELITARNOŚĆ metalu

Last Axeman pisze:W sumie masz rację z tą szybkością. Zastanawia mnie tylko jak usadowić speed metal w kontekście poweru? Jest od niego lżejszy?
Morganę Lefay wrzuciłbym do US poweru, a Kamelot (bardzo słabo znam:/) raczej do tego drugiego worka
No ok, ale wtedy ktoś może pomyśleć, że ML jest z USA, a Kamelot z Jewropy.
Ivanhoe

BUBETTO pisze:Nie, to nie problem - na tym polega ELITARNOŚĆ metalu
W sumie niedaleko mi do stwierdzenia, że tego typu gadki-szufladki są po prostu stratą czasu (albo, jak kto woli, zajęciem dla ELYTY, która nie ma nic sensownego do roboty) w przeciwieństwie do rozsądnych dyskusji o ogólnej klasyfikacji zespołów.
Awatar użytkownika
pan_Heathen

Post autor: pan_Heathen »

z Kamelot mam duży problem, nie umiem go zaklasyfikować w żaden sposób. Podobnie mam np z Nevermore. Ale wbrew temu co sie moze wydawac po mojej pisaninie tu nie mam z tym problemu, wazne, ze to bardzo dobre bandy. Zresztą nawet z Heathen mam podobnie. To thrash? speed? Power? jedna płyta taka, druga inna?
Tak naprawdę chodzi o to w tych wszystkich szufladkach, zeby usprawnić komunikację. Żeby ktos, kto wciągnął się w Jag Panzer, kto przeczytał, ze grali oni power metal i postanowiwszy licząc na znalezienie podobnych zespołów zapoznac sie z innymi okreslanymi jako powerowe, srodze się nie rozczarował i mocno nie zdziwił trafiając na Sonata Arctica
Awatar użytkownika
Meltorm

Post autor: Meltorm »

pan_Heathen pisze:Tak naprawdę chodzi o to w tych wszystkich szufladkach, zeby usprawnić komunikację. Żeby ktos, kto wciągnął się w Jag Panzer, kto przeczytał, ze grali oni power metal i postanowiwszy licząc na znalezienie podobnych zespołów zapoznac sie z innymi okreslanymi jako powerowe, srodze się nie rozczarował i mocno nie zdziwił trafiając na Sonata Arctica
No właśnie, szufladki są w tym baaardzo pomocne, ale jak widać mogą być też kłpotliwe i wprowadzać zamęt. Najlepiej mówić ten zespół gra podobnie do tego i tego i już
Ivanhoe

pan_Heathen pisze:Tak naprawdę chodzi o to w tych wszystkich szufladkach, zeby usprawnić komunikację.
Żeby ktos, kto wciągnął się w Jag Panzer, kto przeczytał, ze grali oni power metal i postanowiwszy licząc na znalezienie podobnych zespołów zapoznac sie z innymi okreslanymi jako powerowe, srodze się nie rozczarował i mocno nie zdziwił trafiając na Sonata Arctica
No ale wtedy się gościowi rozszerzą horyzonty. Zobaczy, że SA to też fajny zespół (był) i pozna trochę nowych klimatów. Żaden wannabe-znawca nie będzie mu przysrywał, że to p2p2 dla przedszkolaków i pedałów, a więc nie pozbawi go możliwości samodzielnego myślenia, ocenienia stylu i wyciagnięcia wniosków.
Jak mu się nie spodoba - oleje i po sprawie. Tak samo ktoś, kto pokochał Megadeth niekoniecznie musi wieblić Exodusa.
BUBETTO

Post autor: BUBETTO »

Meltorm pisze:Najlepiej mówić ten zespół gra podobnie do tego i tego i już
zamiast gadać najlepiej tylko słuchać
bo ostatnio widzę panuje odwrotny trend

Post autor: Meltorm »

Ja tam wole wiedzieć przed słuchaniem czego mam się spodziewać. Ktoś mi poleci coś zapewniając, że świetna muza, uwierzę, włączę a tam polski heavy metal
oblak

Post autor: oblak »

No, gdyby jeszcze śpiewali po polsku, to ja tam bym się ucieszył...