Amboog-a-Lard "A New Hope" (1993)

Krążki killerskie i kompromitujące. Oryginalne i wtórne. Przełomowe i te, które duch czasów przegapił. Dyskutujcie bez wytchnienia.

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
firesoul

Amboog-a-Lard "A New Hope" (1993)

Post autor: firesoul »

<t>W nawiązaniu do wątku z tematu okładkowego ruszam kwestię tej tyle doskonałej co niedocenionej płyty.<br/>
Ponure, niepokojące i przygniatające ciężarem dżwięki wydobywają się z tego dziwacznego i równie zakręconego jak wspomniana okładka albumu.<br/>
Mimo surowości brzmienia płyta emanuje niesamowitym klimatem i od pierwszych dźwięków przykuwa uwagę i wciąga w mroczną czeluść owej "muzycznej jamy" jak to ładnie określił savafat.<br/>
Nie znać jej to naprawdę duża strata. Dla mnie absolutny nr 1 w kategorii progresywnego thrashu.</t>
Awatar użytkownika
progmetall

Post autor: progmetall »

<t>Czy nr 1 to bym się kłócił , ale płyta należy do tych magicznych , mających coś w sobie tajemniczego .<br/>
_________________<br/>
666</t>
Awatar użytkownika
firesoul

<r><QUOTE author="progmetal"><s>
progmetal pisze:</s>Czy nr 1 to bym się kłócił<e>
</e></QUOTE>

Od strony muzycznej może ale pod względem klimatu żadna inna płyta w tym gatunku nie zrobiła na mnie porównywalnego wrażenia.</r>
Awatar użytkownika
progmetall

<t>A znasz Demo 1990-91 ?<br/>
_________________<br/>
666</t>
Awatar użytkownika
Weresso The Infallible

Post autor: Weresso The Infallible »

<t>Nie pamiętam już tego za dobrze, ale w progresywnym thrashu rządzi dla mnie niepodzielnie Blind Illusion - The Sane Asylum<br/>
A ten album zaraz odświerzę.<br/>
_________________<br/>
And the words of the myth were thus:<br/>
In time before time, the great dragon ruled<br/>
When stars were not born<br/>
And this world had seen no dawn<br/>
When the power of Gods was still young</t>
Awatar użytkownika
Kirk

Post autor: Kirk »

<t>Nie można tego zdobyć.</t>
Awatar użytkownika
benek

Post autor: benek »

<t>no jak nie jak tak</t>
Awatar użytkownika
firesoul

<r><QUOTE author="progmetal"><s>
progmetal pisze:</s>A znasz Demo 1990-91 ?<e>
</e></QUOTE>

Nie, nie słyszałem. Nie wiem też co to jest Faith in Chaos wymienione w dyskografii zespołu na MA jako dwie płyty z lat 2001 i 2003. Wikipedia podaje że A New Hope to jedyna ich płyta.</r>
Awatar użytkownika
progmetall

<t>Demo jest świetne.<br/>
_________________<br/>
666</t>
Awatar użytkownika
firesoul

<t>Przesłuchałem. Rzeczywiście rewelacja! Mniej tu niż na New Hope tego dziwacznego, pokręconego klimatu, więcej klasycznie thrashowego grania wyraźnie inspirowanego Metallicą i ani trochę nie gorszego! Potężny ciężar, wyrafinowane, dojrzałe kompozycje- muzycznie i wokalnie MIAZGA!<br/>
Jakim cudem ten zespół nie zdobył nawet ułamka popularności na jaką zasługiwał?<br/>
Dla zainteresowanych (mam szczerą nadzieję, że tacy się znajdą)- obie demówki i A New Hope można za darmo i zupełnie legalnie ściągnąć z [link widoczny dla zalogowanych]- basisty Amboog-a-Lard, później znanego z zespołu... Marilyn Mansona (jako Twiggy Ramirez).</t>