1. Tragedy Remains 04:29
2. Evocation 04:48
3. The Bitter End 03:26
4. World on Fire 04:09
5. Humanity Bleak 03:59
6. Second God 04:16
7. Blood Runs Black 05:23
8. Immaculate Lie 05:26
9. This Sacred Flame 03:46
10. 23 Pine Avenue 03:39
43:21
Dofka - Humanity Bleak 2010
Dofka jest jakimś dziwnym sposobem mało znany. Świetny gitarzysta, jednak nie wymieniany z innymi wirtuozami instrumentu.
Zespół Dofka też raczej mało znany, jedynie z wydanej w 1990 r Toxic Wasteland.
Humanity Bleak
z 2010 to znakomita heavy metalowa płyta z progresywnym metalem, technicznym thrashem mająca też trochę wspólnego. Do tego świetny wokalista Andrew D'Cagna i Jim Dofka - axeman, który nie urywa gryfu, jego solówki są subtelne i idealnie wpasowane.
Takie przeciwieństwo nie wiem, Malmsteena, który rzeźbi ale kompozycje są jednakowe. Tu jest inaczej, zresztą lepiej posłuchać. W obecnym roku 2023 nie wiem czy ktoś jest w stanie nagrać tak dobrą płytę.
https://www.youtube.com/watch?v=gJth1bqlMSI
https://www.youtube.com/watch?v=A9ztaJG7am0
- Weresso The Infallible
Fajny ten Dofka, po jednym odsłuchu na plus, będę słuchał dalej i obadam poprzedni album. Zastanawia mnie, czy chłopaki z Crypt Sermon ich słuchali, bardzo mi się to momentami kojarzy, sposób śpiewu i linie wokalne czasem wręcz wypisz wymaluj - jak weszła zwrotka w drugim utworze to się przez ułamek sekundy zastanawiałem, czy mi youtube nie przeskoczył na któryś kawałek z The Ruins of Fading Light.
And this world had seen no dawn
When the power of Gods was still young
And this world had seen no dawn
When the power of Gods was still young
- progmetall
Bardzo przyjemna płyta, chciałem napisać, że trochę w starym stylu, ale przecież ten materiał miał premierę w 2010 roku
Miałem wrażenie, że skądś znam ten wokal i faktycznie już się natknąłem na tego wokalistę w jego solowym projekcie Ironflame. A co tam się w ogóle wydarzyło, że oni mają taki rozstrzał, że debiut w 1990 roku, a drugi album 20 lat później?
Miałem wrażenie, że skądś znam ten wokal i faktycznie już się natknąłem na tego wokalistę w jego solowym projekcie Ironflame. A co tam się w ogóle wydarzyło, że oni mają taki rozstrzał, że debiut w 1990 roku, a drugi album 20 lat później?