Czym są mityczne "klapy na oczach"?

Ten dział jest poświęcony wszystkiemu, co wiąże się z naszą ulubioną muzyką. Newsy, ciekawostki, plotki, wydarzenia. Ile tylko dusza zapragnie!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
Oenologist

Czym są mityczne "klapy na oczach"?

Post autor: Oenologist »

W związku z tym, iż jest to forum DYSKUSYJNE, a nie przeznaczone do wyliczanek/wymienianek, czyli nie żadne last.fm/rateyourmusic wannabe, zakładam temat, który mam nadzieję wzbudzi zainteresowanie i zmusi do przemyśleń, wymiany poglądów, a pewnie i trafi się kilka postów, z których będzie można boki zrywać.
A więc podstawowe założenia:
1. Czym są klapy na oczach?
2. Jakie warunki należy spełnić, aby się nimi odznaczać?
3. W jaki sposób można uniknąć tej jakże nieprzyjemnej (?), cechy?
Zapraszam do dyskusji.
Meltorm

Re: Czym są mityczne "klapy na oczach"?

Post autor: Meltorm »

Oenologist pisze:3. W jaki sposób można uniknąć tej jakże nieprzyjemnej (?), cechy?
Nieprzyjemnej dla kogo? Bo jeśli to ja mam klapki na oczach to mnie to przecież nie przeszkada bo np. lubię Motorhead i tylko słuchając Motorhead jestem szczęśliwy więc po cholere mi coś innego?
Jeśli natomiast ktoś inny ma te klapki to co mnie to obchodzi, że słucha se tylko tego Motorhead? Nie moja sprawa.
Awatar użytkownika
Bartek (BD)

Post autor: Bartek (BD) »

1. Czym są klapy na oczach?2. Jakie warunki należy spełnić, aby się nimi odznaczać?3. W jaki sposób można uniknąć tej jakże nieprzyjemnej (?), cechy?
1. Tym, czym X chce, żeby były.
2. Te, które X uzna za stosowne.
3. Zawsze zgadzać się z X.
Za "X" można wstawić dowolną osobę. Np. Rafa.
Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

nie wiem o co chodzi ,ale jeśli synonimem klapek moźe być beton / tak mówi mi źona / to jednak rozumiem w czym rzecz.

Re: Czym są mityczne "klapy na oczach"?

Post autor: K0stek »

Oenologist pisze:A więc podstawowe założenia:1. Czym są klapy na oczach?2. Jakie warunki należy spełnić, aby się nimi odznaczać?3. W jaki sposób można uniknąć tej jakże nieprzyjemnej (?), cechy?Zapraszam do dyskusji.
1. Najogólniej rzecz biorąc jest to niedopuszczanie do siebie myśli, że "można inaczej". Jeśli coś nie pasuje do mojego wyobrażenia na dany temat to automatycznie jest be, ew. olewam to.
2. Tutaj w dużej mierze wszystko opiera się na magicznym pojęciu "gust". Nie należy jednak zapominać, że gust jest czymś co zmienia się z czasem, ba- można nawet samemu na niego wpływać chociaż czasem wymaga to odrobiny samozaparcia. Myślę jednak, że posiadanie stosunkowo wąskiego gustu nie musi oznaczać od razu klapek na oczach. Trzeba dodatkowo popisywać się ignorancją i ogólną głupotą
3. Myślę, że komuś o w miarę otwartym umyśle takie coś nie grozi, bo prędzej czy później nastąpi przesyt i chęć poznania czegoś zupełnie nowego. Akurat w tym konkretnym przypadku jakim jest metalowy światek problemy może sprawiać szufladkowanie i automatyczne stawianie jedynego słusznego gatunku ponad wszystko inne.

Post autor: firesoul »

Był tu kiedyś taki jeden bez klapek na oczach ale co i rusz spotykał się z brakiem zrozumienia. Marnie skończył. Ciężki jest niestety los ludzi o otwartych umysłach...
Awatar użytkownika
sarcofag

Post autor: sarcofag »

firesoul pisze:Był tu kiedyś taki jeden bez klapek na oczach ale co i rusz spotykał się z brakiem zrozumienia. Marnie skończył. Ciężki jest niestety los ludzi o otwartych umysłach...
Mowisz o tym co z hiszpanska sie zwal?
Otwarty umysl to ciekawa sprawa jeden slucha metalu, zydowskich piesni sakralnych i szantow a drugi metalu, prgmetalu i powermetalu. Ktory z nich jest bardzie open-minded? Jako ze dyskusja ma geneze w rozmowie mojej z mistre heathenem (tak przynajmniej mniemam) to moze zrobmy prosty eksperyment - tegoroczna plyta , ktora moze swiadczyc o wiekszej szerokosci rozwarcia tego otwartego umyslu heheh, czyli kazdy zapoda po jednej i ocenimy, nie wiem czy masta_hiten zekce wystartowacz z tymi oceanami nieskonczonej zalosci czy czyms innym ale mozna sprobowac.
Awatar użytkownika
pan_Heathen

Post autor: pan_Heathen »

problem polega na tym, ze nie chce mi sie juz z toba dyskutować, smarkofag
co do klapek na oczach:
zeby je miec, trzeba byc chyba koniem, bo nie wiem, co mają do muzyki. Natomiast jesli chodzi o klapki na uszach: klapki na uszach ma ktos, kto nie zna jakiejs muzyki, nie zna się na jakiejs muzyce, a wypowiada się o niej, najczęsciej z pozycji eksperta i najczęsciej ośmiesza się próbując ją besztać, a tylko ukazuje swoją ignorancję.
Awatar użytkownika
sarcofag

Post autor: sarcofag »

pan_Heathen pisze:problem polega na tym, ze nie chce mi sie juz z toba dyskutować, smarkofag
pan_Heathen pisze:co do klapek na oczach:zeby je miec, trzeba byc chyba koniem, bo nie wiem, co mają do muzyki. Natomiast jesli chodzi o klapki na uszach: klapki na uszach ma ktos, kto nie zna jakiejs muzyki, nie zna się na jakiejs muzyce, a wypowiada się o niej, najczęsciej z pozycji eksperta i najczęsciej ośmiesza się próbując ją besztać, a tylko ukazuje swoją ignorancję.
Nie rozmawiam o muzyce ktorej nie slyszalem, to raczej twoja domena. Ale chetnie mozna sprobowac - twoj album kontra moj, czy mam znalezc pare do twoich Oceanow Smutku i porownamy te umysly, bo widze ze konfrontacyjne przedstawienie sprawy bedzie jedynym sensowym wyjsciem, gdzie bedziesz musial przyznac racje?
Awatar użytkownika
piciu6

Post autor: piciu6 »

dzizys , tutaj teź , sarco vs heathen ? idźcie na piwo , powaga