[quote]wiekoco??? GOW - niezła rockowa płyta... w kategorii
Moderatorzy: piciu6, Sanctified
Co to jest power metal?
Kontynuacja wenezuelskiego tasiemca
Tomek/Nevermore pisze:Cytat:Ja jakoś nie widzę aż tak wielu różnic między tymi niby "dwoma odmianami poweru" i dlatego zawsze będę pisał że zarówno Sinergy, Helloween, Iced Earth, Stratovarius (z okresu około "Visions") jak i Jag Panzer to power metal.nie ma za wielu różnic między chocby takim Keeperem 2 a NOTS Iced Earth?????Cytat:a szkoda bo na tamtym forum to był jeden z ciekawszych tematówmoże i był... na poprzednich n-wcieleniach forum PMZ zawsze był to drażliwy temat... poza tym oklepany już do bólu (w końcu ile można)
Ja jakoś nie widzę aż tak wielu różnic między tymi niby "dwoma odmianami poweru" i dlatego zawsze będę pisał że zarówno Sinergy, Helloween, Iced Earth, Stratovarius (z okresu około "Visions") jak i Jag Panzer to power metal.
a szkoda bo na tamtym forum to był jeden z ciekawszych tematów
Tomek/Nevermore pisze:Cytat:Obie płyty można sprowadzić do wspólnego mianownika: heavy/thrash.Keeper ma thrashowe tempo i heavymetalową melodyjnośćNOTS - thrashowe riffy nieco złagodzone do heavymetalowego klimatu.to ja już dziękuję... doszukiwac się elementów THRASHU na helloweenowym KEEPER OTSK p. 2 to już przegięcie dużego formatu...
Obie płyty można sprowadzić do wspólnego mianownika: heavy/thrash.Keeper ma thrashowe tempo i heavymetalową melodyjnośćNOTS - thrashowe riffy nieco złagodzone do heavymetalowego klimatu.
- pan_Heathen
Zbyt mocno uprościłes, choc wiadomo o co Ci chodzi. Do tej definicji świetnie pasują bandy takie jak Metal Church czy Sanctuary, natomiast nijak nie pasuje np Ample Destruction, który nie przypomina thrashu pod względem tempa i riffów, a powermetalem na pewno jest.Atreju pisze:Powermetal = thrashowa moc gitar + heavymetalowe wokaleniepowermetal = klawisze + gitary pierdzące + głos kastrata
- Last Axeman
- pan_Heathen
- pan_Heathen