zaczynam żałować że nie jestem singlem...żartfiresoul pisze:w zestawie pewnie dostałeś filcową, z taką też da się przeżyć. Ja do Queen by Rega, za który swoją drogą wyłozyłem 2 kółka a nie 3 stówy też dostałem filc i używałem go ze 3 lata zanim wymieniłem, więc filc to norma nawet w droższym sprzęcie czyli nic strasznego. Teraz mam gumę ale nie powiem Ci czy lepsza guma, korek czy jeszcze coś innego bo aż tak głęboko w zawiłości tuningu nie wchodziłem i moim zdaniem kompletnie Ci to nie jest teraz potrzebne, no chyba że dla komfortu psychicznegoAle gdybyś sie uparł to pamietaj o jednym- przy gramofonie wszystkie zmiany musza być przemyślane bo każda powoduje w jakimś stopniu rozstrojenie systemu- np. inna grubość maty powoduje, że ramię przestaje być równoległe z talerzem przy odtwarzaniu czyli zmienia się kąt styku igły z rowkiem, czyli zmienia się dźwięk. Taki tam drobiazg. Przyzwyczajaj się
Lekko 15 lat minęło od momentu, kiedy mój Grundig, już wówcz
Moderatorzy: piciu6, Sanctified
Slipmata (filcowa) jest potrzebna tylko jeśli kładziesz płyty na kręcący się talerz lub obracasz ją ręcznie na talerzu (istotne w pracy DJa i/lub przy skreczach)
Np instrukcje do gramofonów Rega zalecają niewyłączanie silnika przy zmianie strony/płyty i dlatego te gramofony mają filcowe maty.
Gumowe maty to nie slipmaty, bo po nich płyta się nie ślizga. Moim zdaniem rodzaj maty nie ma większego znaczenia, chociaż niektórzy upierają się, że wpływa na brzmienie, bo inaczej rezonuje
Albo krócej: fabryczna jest raczej dobra - nie musisz zmieniać
Np instrukcje do gramofonów Rega zalecają niewyłączanie silnika przy zmianie strony/płyty i dlatego te gramofony mają filcowe maty.
Gumowe maty to nie slipmaty, bo po nich płyta się nie ślizga. Moim zdaniem rodzaj maty nie ma większego znaczenia, chociaż niektórzy upierają się, że wpływa na brzmienie, bo inaczej rezonuje
Albo krócej: fabryczna jest raczej dobra - nie musisz zmieniać
firesoul pisze:Cytat:instrukcje do gramofonów Rega zalecają niewyłączanie silnika przy zmianie strony/płytyno proszę, o tym nie wiedziałem, czasem jednak warto poczytać instrukcję
czyli trzeba mieć "szybką rękę". jak to brzmi...instrukcje do gramofonów Rega zalecają niewyłączanie silnika przy zmianie strony/płyty
- Maciekityle
- Maciekityle
- Oenologist
Spróbowałem kiedyś wejść w płyty gramofonowe. Szybko uciekłem. Trzeba lasera, lśniącego plastiku, namiastki przyszłego lub przeszłego futuryzmu. Ale fajnie ze ktoś tam się tym nośnikiem interesuje.
In Satan's name, You're exculpated from blame, for your world turning to black
Alas the deer shoot back, before we destroy it all.