Overkill - Scorched

Wszystko o płytach 2023 roku

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

buhaj

Post autor: buhaj »

Przesłuchałem. Jest dobrze - lepiej niż na poprzedniej ale ciągle mam wrażenie, że mógłbym dowolny utwór umiescić na jakiejkolwiek ich płycie z ostatnich kilkunastu lat i nie zorientować się o zmianie. Grają mega podobnie i utowy - choc pojedynczo fajnie sie ich słucha - zlewają się w jedną papkę. Ostatni wielki ich album, który nadal słucham z ogromną przyjemnością i potrafię umiejscowić poszczególne utwory w głowie wg listy z tyłu okładki to Ironbound

Post autor: moonfire »

Overkill>Peja>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Metallica
Po połowie odsłuchu płyta zamówiona. Sporo jest smaczków, które przełamują monolit ich muzyki. Najlepsza od "Ironbound".

Post autor: progmetall »

buhaj pisze:Przesłuchałem. Jest dobrze - lepiej niż na poprzedniej ale ciągle mam wrażenie, że mógłbym dowolny utwór umiescić na jakiejkolwiek ich płycie z ostatnich kilkunastu lat i nie zorientować się o zmianie. Grają mega podobnie i utowy - choc pojedynczo fajnie sie ich słucha - zlewają się w jedną papkę. Ostatni wielki ich album, który nadal słucham z ogromną przyjemnością i potrafię umiejscowić poszczególne utwory w głowie wg listy z tyłu okładki to Ironbound
Mam podobnie, pierwsze 5 płyt jest nie do ruszenia, a później zrobiła się z Overkila manufaktura. Nagrywali płyty według schematu raz lepsze Bloodletting,Ironbound, Electric Age innym razem gorsze jak napakowany do bólu groove Necroshine, I Hear Black, Immortalis.
Nigdy nie byłem fanem Linska ,ale miał lepsze i gorsze momenty. Dwie gitary, które czasem było słabiej słychać niż jedną Gustafsona.
Tu jedna rzecz mnie strasznie irytuje a nawet wkurwia - Blitz, nie mogę strawić jego darcia papy na tej płycie, a potrafi zaśpiewać. Na The Electric Age wychodziło mu to znacznie lepiej, nie wspominając już o strych płytach.
Produkcja jest mało selektywna i chaotyczna. Muzycznie jest całkiem nieźle, ale jak mi ktoś powie,że to najlepszy album od Horrorscope, to nie świadczy najlepiej o tych kilkunastu płytach. Nie skreślam albumu, bo trzeba dać temu więcej czasu.

Post autor: Meltorm »

Dla mnie ostatnią fajną płytą było Necroshine. Później chociaż solidne rzeczy to czułem, że słucham ciągle tego samego. Podobnie jest z nowym albumem.
Awatar użytkownika
pan_Heathen

Post autor: pan_Heathen »

Albo ja się nie znam na thrashu, albo to jest nudne jak cholera. Plastikowe i bez polotu. Na Ironbound i The Electric Age było pare bardzo dobrych kawałków, ale cała reszta od pierwszego z wymienionych to jest w/g mnie imho mnie granie bez ciekawych riffów opierające się tylko na nostalgii i szybkości. Kiedyś się smialem, ze Testament generuje swoje płyty (teraz napisalbym ze chatemGPT) ale tam czasem są jakieś zagrania ze naprawde czapka spada do bigosu, a tu zaciskanie zębów, żeby przetrwac. A i podobnie jak w Death Angel - ten cienki wokal stał się irytujący.
Tomek/Nevermore

Post autor: Tomek/Nevermore »

Mam podobnie, pierwsze 5 płyt jest nie do ruszenia
no co Ty nie powiesz, jak dla mnie TRÓJKA - Under the Influence jest bardzo, ale to bardzo przeciętna... co do reszty - pełna zgoda!
Awatar użytkownika
progmetall

Trójka jest najlepsza, ale The Years of Decay na podobnym poziomie.

Post autor: Tomek/Nevermore »

Trójka jest najlepsza,
oczom nie wierzę... albo tak bardzo nasze gusta się rozjeżdżają... ale OK, dam "trójce" raz jeszcze szansę... znaczy - poświęcę jej więcej uwagi, choć na to (wg mnie) nie zasługuje...
Awatar użytkownika
moonfire

Post autor: moonfire »

Tomek/Nevermore pisze:bardzo fajna płyta... ile w niej POWERA! - wykrzyczałem po pierwszym odsłuchu (z CD)... z każdy kolejnym podejściem jest jednak tylko GORZEJ (nie napiszę - źle, ale żadna tam rewelacja)
Moim zdaniem, to bardzo dobra płyta. Kilka razy już się obróciła i zdania nie zmieniam - to najlepsza ich rzecz od "Ironbound".

moonfire pisze:Tomek/Nevermore napisał:bardzo fajna płyta... ile w niej POWERA! - wykrzyczałem po pierwszym odsłuchu (z CD)... z każdy kolejnym podejściem jest jednak tylko GORZEJ (nie napiszę - źle, ale żadna tam rewelacja)Moim zdaniem, to bardzo dobra płyta. Kilka razy już się obróciła i zdania nie zmieniam - to najlepsza ich rzecz od "Ironbound".
Tomek/Nevermore pisze:bardzo fajna płyta... ile w niej POWERA! - wykrzyczałem po pierwszym odsłuchu (z CD)... z każdy kolejnym podejściem jest jednak tylko GORZEJ (nie napiszę - źle, ale żadna tam rewelacja)
Drop the Hammer Down niszczy całą tą płytę.