Modern Melodic Metal - nowa filozofia w metalu?

Ten dział jest poświęcony wszystkiemu, co wiąże się z naszą ulubioną muzyką. Newsy, ciekawostki, plotki, wydarzenia. Ile tylko dusza zapragnie!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Gość

Post autor: Gość »

ale dla rynku muzycznego owszem.
Rynek zobaczy, że na taśmówce nie zarabia, i taśmówka się skończy.
Gość

Post autor: Gość »

Racja, racja. Oby wczesniej niz później
Awatar użytkownika
Strati

Post autor: Strati »

W temacie. Jasne, że tak się dzieje. Ale to zapewne dlatego, że "melodyjny" czy europejski power właśnie kończy umierać. Nie sądzę, żeby te zmiany miały wiele wspólnego z "nową filozofią", chyba że przez "nową filozofię" mamy rozumieć zmianę stylistyki.. czy też mody na nową stylistykę.
EDIT: "melodyjny" traktuję jako umowną nazwę stylu, nie określenie melodyjności w muzyce.
Awatar użytkownika
Kamilbolt

Post autor: Kamilbolt »

Strati pisze:chyba że przez "nową filozofię" mamy rozumieć zmianę stylistyki.. czy też mody na nową stylistykę..
Mniej więcej o coś takiego mi chodziło
Awatar użytkownika
Strati

Post autor: Strati »

A no to spoko, ja musiałam od "filozofii" do "mody" pokonać kawał drogi
Tak czy owak nowa estetyka atakuje, bo umierający "power" nie chce próżni. Znane zespoły schodzą na cięższa/progową drogę, a debiuty estetyki "poweru" unikają jak ognia.
Generalnie obserwuję w sztuce i "sztuce" (nie tylko w muzyce metalowej) takie trajektorie: pojawia się nowy styl a za nim kolejno - zachwyt, zachłyśniecie, rozkwit, przejedzenie, obrzydzenie, wyśmianie, poszukiwanie rodzynków stylu, cisza i... odrodzenie
Jeszcze przyjdzie czas za kilkanaście lat, że oldschoolowy wtedy "power metal" będzie miał swój renesans.