Blind Guardian

Tutaj zakładamy tematy o zespołach metalowych!

Moderatorzy: piciu6, Sanctified

Awatar użytkownika
firesoul

Post autor: firesoul »

Bo nie chodzi o BG tylko Savage Circus
Awatar użytkownika
DaNail

Post autor: DaNail »

Album Savage Circus mógłby być swobodnie nagrany pod szyldem Blind Guardian i ludzie by się rozpływali i stawiali pewnie to wydawnictwo obok Somewhere Far Beyond.
Hansi i spółka obrali sobie inny azymut, który chyba ich troszkę przerósł bo po Night At The Opera zdecydowali się uprościć jednak swoje kompozycje. Czego efektem jest dużo łatwiej przyswajalny A Twist In The Myth. Choć ostatni album nie powala na kolana to lepiej się go słucha i nie męczy tak bardzo jak płyta o której jest ten temat.
Niemniej jednak gdyby Bardowie nagrali te numery z taką agresją i serduchem do grania jakie mieli na "Tales..." czy "Somewhere.." to by było coś wspaniałego, tak myślę...
Tak czy inaczej, nie neguję "Nocy w Operze" gdyż jest nad wyraz ambitna i pokazuje że pomysłowości chłopakom nie brakuje. "Under The Ice" to prawdziwa perełka w ich dorobku i pamiętam że ten numer mnie na początku niemal uzależnił.
Ale na koniec kilka słów:
"Hansiu Kurschu i Blindzie Guardianie! Nie idźcie tą drogą! Powtarzam, nie idźcie tą drogą!"

Post autor: Strati »

Idźcie, idźcie! Od kiedy macie Savage Circus wiecie, że nie zostawicie fanów starego BG samych!
Awatar użytkownika
LordAlvar

Post autor: LordAlvar »

No tylko ze w Savage Circus nie bebni juz Thomen i to jest bez sensu

Post autor: Greebo »

No właśnie.... już nie będzie starego BG
Awatar użytkownika
DaNail

Post autor: DaNail »

Pozostaje jedynie mieć nadzieję że chłopaki z BG postanowią kiedyś wrócić do korzeni, ale takie powroty zazwyczaj odnoszą marny skutek...

Post autor: firesoul »

Memories Of A Time To Come już do złapania
Frodli

Post autor: Frodli »

Mój ulubiony zespół, więc trochę skrobnę.
Battalions of Fear - niezły debiut, Majesty to kompozycja na światowym poziomie, reszta też daje radę
Follow the Blind - w zależności od nastroju zachwycam się całością, albo mogę zdzierżyć tylko Banish From Sanctuary. Valhalli studyjnej nie lubię. Tej nowej też nie. Tylko na żywo.
Tales From The Twilight World - gdyby nie "stukostrachowe" kawałki byłoby 10/10. The Last Candle to utwór strasznie niedoceniany przez zespół, powinni grać go musowo obok Mirror Mirror, Bard's Songa i IFTOS
Somewhere Far Beyond - album kompletny w każdym calu, a tytułowy utwór to arcydzieło
IFTOS - cały czas zastanawiam się, czy nie jest to przypadkiem najlepsza płyta Blindów, bo ze wszystkich jest najrówniejsza i przy tym ma killerskie brzmienie
NIME - to od tej płyty wkręciłem się w metal i od kiedy ją znam BG jest moim ulubionym zespołem
ANATO - płyta ma syndrom "Powerslave" - dwa pierwsze i dwa ostatnie kawałki zdecydowanie wyrastają ponad resztę albumu. Partie Thomena i Hansiego w "Punishment Divine" to jedne z moich ulubionych partii garów i wokalu ever.
ATITM - pierwszy oryginał na mojej półce. Gdyby nie ballady i Another Stranger Me byłby bardzo dobry krążek
ATEOT - bardzo dobre wydawnictwo, Wheel of Time to chyba najlepszy kawałek w dorobku zespołu
We're filled with power Don't lose the past
Gone with the steel
Vismund

Post autor: Vismund »

ANATO - płyta ma syndrom "Powerslave" - dwa pierwsze i dwa ostatnie kawałki zdecydowanie wyrastają ponad resztę albumu. Partie Thomena i Hansiego w "Punishment Divine" to jedne z moich ulubionych partii garów i wokalu ever.
Jak dla kogo, "Wait For An Answer" czy też "Age Of False Innocence" to jedne z moich ulubionych numerów Blind Guardian, a "Precious Jerusalem" imo zdecydowanie najsłabszy z tego albumu (co nie zmienia faktu że bardzo dobry).
Awatar użytkownika
LordAlvar

Post autor: LordAlvar »

Frodli pisze:Tales From The Twilight World - gdyby nie "stukostrachowe" kawałki byłoby 10/10. The Last Candle to utwór strasznie niedoceniany przez zespół, powinni grać go musowo obok Mirror Mirror, Bard's Songa i IFTOS
Frodli pisze:IFTOS - cały czas zastanawiam się, czy nie jest to przypadkiem najlepsza płyta Blindów, bo ze wszystkich jest najrówniejsza i przy tym ma killerskie brzmienie
Dla mnie to jest najlepsza płyta BG. Tego dzieła już nigdy w mojej opinii nie przeskoczą.

Wróć do „Zespoły”